Proprietatea afectata unui scop si problema fiduciei

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul de proprietate se poate prezenta ori ca pur si simplu ori afectat de modalitati. Se poate vorbi de drept de proprietate pur si simplu atunci cand are un titular unic iar existenta acestuia nu depinde de un eveniment sau o imprejurare viitoare. Dreptul de proprietate mai poate fi si afectat de modalitati, acestea fiind moduri care afecteaza dreptul de proprietate, in sensul ca aduc anumite restrictii puterii proprietarului. Aceasta insa nu inseamna ca proprietatea este dezmembrata.

Proprietatea afectata unui scop este acea proprietate care este afectata fie exclusiv, fie de preferinta unui scop care a fost special determinat de catre proprietarul anterior. Ce inseamna aceasta ? Ca noul proprietar, cel actual, va trebui sa suporte restrictiile astfel impuse dreptului sau de proprietate, iar la nevoie el va putea fi obligat sa cedeze proprietatea unei alte persoane. De obicei insa, acceptand dobandirea unei asemea proprietati, proprietarul se obliga sa se conformeze scopului dorit de autorul sau.

Institutia tip unde proprietatea afectata unui scop isi are locul cel mai bine o reprezinta fundatia. Ea este potrivit art. 15 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 un subiect de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, comunitar.

Alte cazuri pot fi intalnite in cazul donatiei sau a legatului. Fiind vorba de o liberalitate cu sarcina, sarcina greveaza proprietatea donatarului sau a legatarului fara a-i suspenda sau ameninta existenta. Daca proprietatea afectata unui scop nu este respectata, beneficiarul sarcinii are posibilitatea ca printr-o actiune in executarea sarcinii sa-l oblige pe proprietar sa-si execute obligatiile. In cazul donatorului sau mostenitorilor acestuia, au la dipozitie o actiune in revocarea liberalitatii, care este neretroactiva.

In practica judiciara, cele mai numeroase cazuri de revocare a donatiilor cu sarcina, se datoreaza refuzului donatarului de a-si executa obligatiile asumate sau ingratitudinii lui. Potrivit, art. 831 din Codul civil, cazurile de ingratitudine sunt: atentarea la viata donatorului, savarsirea de delicte, cruzimi sau injurii grave.

In marea majoritate a cazurilor, donatarul se obliga prin contractul de donatie sa indeplineasca anumite sarcini in favoarea donatorului sau a unei terte persoane. Prin lege, i se recunoaste donatorului, mostenitorilor sau chiar creditorilor acestuia, dreptul de a cere prin justitie ori indeplinirea obligatiilor asumate, ori rezolutiunea contractului.

Tot in cadrul proprietatii afectate unui scop poate fi inclusa si proprietatea fiduciara. O data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana aceasta modalitate de proprietate va trebui sa primeasca o reglementare legala, deoarece in prezent o asemenea reglementare nu exista.

Proprietatea fiduciara ia nastere printr-un act unilateral sau conventie, prin care o persoana numita fiduciant transmite unei alte persoane de incredere, numita fiduciar, proprietatea temporara a unor bunuri, cu sarcina pentru noul proprietar de a transmite bunurile inapoi fiduciantului sau unei terte persoane, dupa ce i-a avut folosinta convenita. Asadar, daca scopul unei asociatii a fost indeplinit, aceasta inceteaza, iar bunurile revin in patrimoniul fiduciantului sau a succesorilor acestuia.

Beneficiarul proprietatii fiduciare, adica fiduciarul, se bucura de atributele unui adevarat proprietar, adica de dreptul de folosinta, de a culege fructele si dreptul de dispozitie, dar nu si nuda proprietate. In cazul proprietatii fiduciare, fiduciarului ii revine in exercitarea atributelor aratate mai sus, obligatia de a da dreptului de proprietate astfel dobandit, o folosinta conforma scopului pentru care el a primit proprietatea. In concluzie, fiducia nu consta in altceva decat in a face din proprietate un instrument de realizare a unei finalitati.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.