Proprietatea intelectuala

Trimis la data: 2014-07-01
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil_L
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Limitele legale existente in exercitarea dreptului de autor isi gasesc izvorul si in faptul ca in cea mai mare parte, cea mai importanta parte a populatiei nu participa direct la realizarea de opere de creatie intelectuala fiind prin particularitatile, trairile si activitatile lor doar subiectul, motivul de inspiratie, sustinatorul logistic al acesteia si destinatarul sau beneficiarul mijlocit sau nemijlocit al operei.Legea 8 privind drepturile de autor si drepturile conexe reglementeaza expres in cuprinsul capitolului 6 limitele exercitarii dreptului de autor, referindu-se la anumite situatii in care numai unele din atributele care formeaza elementele dreptului de autor pot fi exercitate in conditiile precizate expres de catre alte persoane fizice sau juridice decat anterior si fara plata unei remuneratii.
Variantele pe care le-a ales legiuitorul roman respecta recomandarile O.M.P.I(organizatia mondiala a propietatii intelectuale). Acestea au ca menire, ca scop utilizarea operelor de catre particulari, cat si o protectie corespunzatoare a titularilor dreptului de autor impotriva folosirii abuzive a operelor lor. Recomandarile O.M.P.I. se refera la :
1. Extinderea legislatiei dreptului de autor asupra tuturor formelor de utilizare a operelor protejate, respectiv asupra publicarii, reprezentarii sau executarii adaptarilor cinematografice, radio-difuzarii si distribuirii prin cablu a acestor opere.

2. Instituirea unor forme de gestiune colectiva a drepturilor realizate din utilizarea acestor opere, sarcina administrarii revine organismelor de gestiune colectiva si uniunii de creatori, precum si prin asigurarea unei remuneratii speciale pentru autorii ale caror opere pot fi utilizate prin mijloace necontrolabile.
O.M.P.I a formulat unele recomandarri care vizeaza limitarea dreptului de exploatare exclusiva prin reproducere astfel :

a) reproducerea operei protejate trebuie sa aduca autorilor un profit, o remuneratie echitabila. Persoanele fizice, altele decat autorul, au dreptul de a face copii pentru uzul personal intr-un singur exemplar dintr-un articol al unui periodic sau dintr-o parte rezonabila a unei carti. Profesorii din institutiile de invatamant trebuie sa fie autorizati sa faca un numar limitat de reproduceri, exclusiv pentru nevoile invatamantului pe baza unei licente legale, negociate intre organele competente din invatamant si organizatiile calificate ale creatorilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.