Proprietatea intelectuala

Trimis la data: 2015-02-25 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dan_T Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Datorita caracterului lor incorporal si posibilitatilor de multiplicare sau imitare facila, bunurile informationale necesita aplicarea unui regim controlat de reproducere in serie, circulatie si utilizare. In acest scop, ele sunt supuse protectiei in calitate de obiecte ale proprietatii intelectuale, intr-un cadru juridic care reglementeaza utilizarile autorizate, dar care actioneaza prohibitiv fata de cele neautorizate.
Specific tranzactiilor cu bunuri informationale este faptul ca ele implica limitarea drepturilor cumparatorului, iar vanzatorul are control asupra bunurilor respective si dupa momentul preluarii lor de catre cumparator, ceea ce nu se intampla in cazul bunurilor corporale.

Regimul proprietatii intelectuale este menit sa asigure un echilibru intre interesul privat al creatorilor si interesul public.
Din punctul de vedere al interesului privat al creatorilor este importanta existenta stimulentelor pecuniare prin care acestia sunt recompensati de fiecare data cand o lucrare stiintifica, tehnica sau artistica este utilizata; ei isi pot recupera, astfel, cheltuielile efectuate si, totodata, sunt motivati sa continue efortul de creatie si sa sustina aplicarea rezultatelor obtinute.

Din punctul de vedere al interesului public este important sa fie facilitata difuzarea in societate a noilor cunostinte si obtinerea de avantaje extinse din aplicarea lor.
O serie de rezultate ale creatiei intelectuale sunt, prin natura lor, imposibil de protejat prin regimul proprietatii intelectuale; ca exemple din aceasta categorie pot fi citate: principiile stiintifice, algoritmii matematici, noile idei sau proiecte de afaceri, bazele de date, precum si, in anumite tari, produsele farmaceutice sau biotehnologiile.

1.2. Protejarea proprietatii intelectuale prin monopoluri legale
Protejarea proprietatii intelectuale rezolva - desi nu in mod optimal - problema stimularii creatiei tehnico-stiintifice, prin instituirea de monopoluri legale, in virtutea carora producatorii/furnizorii pot limita drepturile ce revin noilor detinatori dupa cumpararea bunurilor informationale. Dat fiind ca orice monopol genereaza costuri sociale, interesul public cere, si in cazul proprietatii intelectuale, ca durata exercitarii lor sa fie limitata; ea se stabileste prin lege, in mod diferentiat, pentru drepturile de autor, pentru brevetele de inventie si pentru marcile inregistrate.

O alta limitare consta in faptul ca protectia se refera numai la utilizarile directe ale ideilor continute in lucrari stiintifice, literare, inventii etc. pentru realizarea de noi bunuri corporale sau informationale, fara a se putea extinde si asupra utilizarilor ulterioare ale acestora bunuri.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.