Proprietatea intelectuala

Trimis la data: 2011-05-24
Materia: Drept
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 478
Autor: Baboi daniela
Dimensiune: 13kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autorul poate fi persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera. Este exclus ca aceasta calitate sa fie atribuita persoanei juridice deoarece numai persoanele fizice sunt inzestrate cu capacitatea de creatie adica sunt inzestrate cu inteligenta, inspiratie, indemanare,talent, educatie. Calitatea de autor da dr. persoanei fizice care a creat opera de a fi titulara dr. de autor. O persoana fizica poate participa la realizarea unei opere in calitate de autor sau co-autori.
Opera colectiva -este opera in care contributia personale ale co-autorilor formeaza un tot fara a fi posibil data fiind natura operei sa se atribuie vreun dr. distinct uneia dintre autori asupra ansamblului operei create. In lipsa unei conventii contrare opera colectiva apartine persoanei fizice sau juridice din initiativa careia sub responsabilitatea si sub numele careia opera a fost creata (ex. ziar, dictionar, enciclopedie).

Autorul poate fi persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera. Este exclus ca aceasta calitate sa fie atribuita persoanei juridice deoarece numai persoanele fizice sunt inzestrate cu capacitatea de creatie adica sunt inzestrate cu inteligenta, inspiratie, indemanare,talent, educatie.

Calitatea de autor da dr. persoanei fizice care a creat opera de a fi titulara dr. de autor. O persoana fizica poate participa la realizarea unei opere in calitate de autor sau co-autori. Pentru existenta co-autoratului trebuie indeplinite cumulativ 3 conditii:

-opera sa fie creata de 2 sau mai multe persoane impreuna
-participarea fiecarei persoane fizice la realizarea operei sa fie una creativa
-intre persoanele fizice care participa la realizarea operei sa existe o legatura subiectiva anterioara crearii acesteia.

In raportul cu persoana fizica sau juridica care exercita potrivit legi prerogative dr de autor trebuie sa se faca distinctia intre subiectul primar si subiectul secundar al dr. de autor, astfel subiectul primar este chiar persoana care a creat opera, iar subiectul secundar este persoana fizica sau juridica careia i se recunosc anumite prerogative ale dr. de autor fara ca acea persoana sa fie creatorul operei.

Sunt subiecte secundare ale drepturi de autor in principal urmatoarele categorii de persoane:
-personele fizice/juridice care fac publicaopera cu consimtamantul autorului daca opera este adusa la cunostinta publica sub forma anonima pseudonumului care nu permite identificarea autorului
-personele fizice/juridice din initiativa , sub responsabilitatea si sub numele careia a fost creat opera colectiva

-mostenitori legli sau testamentari ai autorului care dobandesc prerogativele ale dr. de autor
-Oficiul roman al dr. de autor in lipsa mostenitorilor legali sau testamentari
-cesionarul dr. de autor
-angajatorul cand opera a fost creata in cadrul unui raport juridic de munca

Legea reglementeaza 2 categorii de dr ce se nasc din realizarea unei opere si anume:
-drepturi morale
-drepturi patrimoniale
Ca oricare alt drept subiectiv civil si dreptul de autor are urmatoarele caracteristici:

1.se prezinta sub forma unor posibilitati recunoscute , garantate si protejate juridic apartinand autorului unei opere de creatie intelectuala sau sucesoralor acestuia
2.reprezinta obtiunea autorului de a avea o anumita conduita atat fata de opera si fata de terti astfel autorul poate sa decida daca ,in mod si cum va fi adusa opera la cunostinta publica.

3.acesta confera autorului posibilitatea de a apela la forta de constrangere a statului pentru a i se asigura exercitiul nestingherit al prerogativelor conferite de lege astfel titularul are dr. la 2actiuni in justitie, respectiv una in constatare pentru recunoasterea dr. si una in despagubire pentu repararea prejudiciului suferit.
Drepturile morale de autor sunt personale nepatrimoniale fiind drepturi subiective absolute acestea sunt:

1.dr. de a decide daca in ce mod si cand va fi opera adusa la cunostinta publica-dr. la divulgarea operei
2.dr. de a pretinde recunoasterea calittea de autor al operei dr la paternitatea operei
3.dr. de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica-dr la nume(numele operei)

4.dr. de pretinde respectarea integritati operei si a se opune orice modificari precum si orice atingere adusa operei, daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa -dr. la respectarea invilabilitati operei
5.dr. de a retracta operei despagubind daca este cazul pe titularul dr. la utilizarea prejudiciului.

Drepturile morale de autor nu pot face obiectul vreunei renuntari sau instrainari fiind in principiul insesizabili si inalienabili. Prin derogare de la dr. comun insa exercitiul dr. de a decide daca si cand va fi adusa opera la cunostiinta publica ce priveste paternitatea operei si dr. de a pretinde respectarea integritati operei se pot transmite prin mostenire. Aceste exceptii au rolul de a crea conditiile juridice corespunzatoare pentru apararea dr. morale rezultand din crearea unei opere si dupa decesul autorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.