Proprietatea periodica

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: alexandrud Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Proprietatea comuna este acea proprietate care se caracterizeaza prin faptul ca prerogativele dreptului de proprietate apartin impreuna si concomitent mai multor persoane, aceasta putand fi pe cote-parti, in devalmasie sau periodica.

Un alt exemplu il poate constitui o casa de vacanta, care va urma sa fie folosita pe anumite perioade de timp de catre coproprietari.Societatile de turism straine au preluat aceasta formula de proprietate pentru a le asigura turistilor pe perioada concediului aceeasi locuinta in statiuni celebre. Aceasta se face pe perioade esalonate de timp, cei ce devin astfel proprietari avand drepturi exclusive.

Binenteles ca aceasta denumire de proprietari este improprie, deoarece acesti turisti se pot bucura decat de prerogativele pe care le-ar avea in cazul unei locatiuni. Ei pot sa foloseasca locuinta, sa faca acte de administrare, insa nu au prerogativele unui proprietar, ei neputand instraina acest bun, deoarece nu le apartine. De aceea, in acest caz se poate vorbi de o inchiriere temporara din partea agentiei de turism, a unei locuinte in beneficiul turistului.

Un alt exemplu dat de doctrina privea cazul unui apartament achizitionat un student si un avocat, impreuna, studentul avand folosinta acestuia noua luni pe an, pentru studii, iar avocatul, trei luni pe an pentru odihna. In acest caz, fiecare este proprietar absolut pe perioada in care folosinta apartamentului ii revine. Studentul, cat si avocatul, pot sa inchirieze acest apartament pentru perioada ce i s-ar cuveni lui.

Deasemenea fiecare poate sa instraineze dreptul de proprietate pe care il are, insa in acest caz se pune o problema, deoarece, cei care au cumparat initial acest apartament au cazut de acord ca ei sa fie coproprietari. Daca unul din cei doi ar renunta la dreptul sau in favoarea altei persoane, celalalt s-ar trezi obligat sa fie coproprietar fortat, deoarece acesta din urma poate nu dorea sa cumpere in comun cu altcineva un apartament. De aceea o reglementare in viitorul apropiat a institutiei proprietatii periodice ar fi binevenita.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.