Proprietati fizico-chimice ale solului

Trimis la data: 2014-01-12 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Delta Gheorghe Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
a) Determinarea umiditatii solului prin metoda gravimetrica
Umiditatea sau continutul de apa in sol este definita ca fiind cantitatea de apa care se afla legata fizic de pamint in momentul cind se face recoltarea probei si care se evapora la 1050C.Umiditatea solului depinde de clima, natura solului, vegetatie. Umiditatea influenteaza in mare masura activitatea biologica si deci posibilitatea de autopurificare.

O influenta aparte asupra calitatii solului exercita reactia solului (gradul de acididate sau bazicitate care este data de raportul dintre concentratia de ioni de H+ si OH- ). Astfel, solurile acide sunt sarace sau uneori, total lipsite de calciu - element important pentru viata plantelor si, de asemenea, lipsite de unele microelemente (bor, molibden,cobalt).

Reactia puternic alcalina a solului determina blocarea unor microelemente (Zn,Cu,Mn,Bo,etc) si, prin urmare, carente in ceea ce priveste aprovizionarea plantelor. Aceste soluri au proprietati fizice nefavorabile, nu au structura, au porozitate mica, practic sunt impermeabile. Cunoasterea reactiei solului ajuta la stabilirea formei sub care trebuie folosite ingrasamintele chimice pe diferite soluri.

Un rol deosebit de important asupra reactiei solurilor il au sarurile care trecind din faza solida a solului exercita o influenta importanta asupra caracterului reactiei solului si in ultima instanta asupra fertilitatii acestuia.

In sol cel mai raspindit acid este acidul carbonic care poate determina un pH al solului cuprins intre valori de 3,9-4,7 in functie de conditiile termice si de activitatea biologica din sol. In afara de acesta se mai gasesc acizii: azotic, acetic, sulfuric, tartric, citric, etc.O acidifiere puternica a solurilor produc si acizii humici nesaturati cu cationi si respectiv acizii fulvici care pot determina un pH cu valori cuprinse intre 3-3,5 (extrem de acid).Plantele consuma din sol diferiti ioni eliberind cantitati echivalente de ioni de H+, OH-, HCO3-, CO32- prin aceasta putindu-se modifica reactia solului spre acida sau alcalina. Ionii CO32- si HCO3- sunt toxici pentru plante.

Solurile alcaline si cele saline se caracterizeaza printr-o concentratie ridicata de saruri solubile (CaCl2, MgCl2, MgSO4, NaCl, CaSo4, etc.). Cele mai frecvent intilnite in solurile saraturate sunt NaCl, NaHCO3, CaCl2, NaSO4, etc.
Aciditatea solurilor
Aciditatea solului este determinata de ionii de hidrogen disociati din gruparile functionale prezente in humus din acizii organici precum si prin hidroliza unor saruri sau a ionilor de Al care se gasesc in sol, fie sub forma de componente ale retelei aluminosilicatilor, fie in stare adsorbita in complexul coloidal al solului (Al schimbabil).
La solurile sau orizonturile minerale cu pH

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.