Proprietatile apei

Trimis la data: 2015-04-18 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andreea_B Dimensiune: 962kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Se admite, intr-o prima aproximatie, ca apa pura este formata din molecule de oxid de hidrogen, H2O. Dar, chiar apa pura din natura este o substanta mult mai complexa, intr-o a doua aproximatie, care face inca simplificari, apa putand fi considerata ca un amestec de oxid de hidrogen cu oxizi ai izotopilor hidrogenului, deuteriul E si tritiul T si anume cu proportii foarte reduse, 1/6 000, de oxid de deuteriu sau apa grea (DHO si D20) si cu proportii mult mai mici de oxid de tritiu, apa tratata sau ultra grea (THO si T2O).

In mediul inconjurator gasim apa in stare gazoasa, vaporii de apa, lichida, apa asa cum in principal o intalnim in problemele ingineresti si solida, gheata. Trecerile de la o stare la alta se fac la temperaturi care, in mod conventional, au fost alese ca reperi de baza.
Complexitatea fizico-chimica a apei, ii atribuie numeroase proprietati deosebite, unele considerate ca anomali, ca o expresie a stadiului insuficient de cunoastere.

Cea mai comentata "anomalie" a apei o constituie densitatea maxima la +4ºC(mai precis la +3,98ºC) si marirea volumului odata cu inghetarea.
De asemenea, compresibilitatea si caldura specifica ale fazei lichide a apei, trec prin minime, la anumite temperaturi diferite intre ele si diferite de temperatura densitatii maxime. Viteza de propagare a undelor sonore, care la lichide in general descreste continuu cu cresterea temperaturii, la apa trece printr-un maxim la +73oC, corelat cu valoarea minima a compresibilitatii

Numind hidrol molecula H2O, polimeri ai acesteia sunt dihidrolul (H20)3 si trihidrolul (H3O)3.Gheata se admite ca este formata din molecule de trihidrol, vaporii de apa din monohidroii si apa lichida dintr-o solutie de trilihidroli, 3n dihidroli. Cu alte cuvinte se considera apa lichida o solutie de gheata intr-o varietate de apa. Dar pe masura ce temperatura sau presiunea sau ambele cresc, trihidrolul se disociaza treptat in dihidrol. Pe de alta parte, trihidrolul diferind de dihidrol printr-un volum specific si o compresibilitate mai mare, precum si prin alte proprietati, amestecul, in proportii diferite, de trihidrol si dihidrol la temperaturi (si eventual la presiuni) diferite, explica abaterile apei fata de comportarea substantelor unitare.

Instructiva este si o incursiune, chiar sumara, in structura interna a moleculei de apa, a moleculei de baza, a monohidrolului, care de asemenea sugereaza explicatii ale comportarii speciale a apei. Oxidul de hidrogen este compus din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen, atomul de hidrogen are un proton cu sarcina electrica pozitiva si un electron cu sarcina negativa iar atomul de oxigen, pe langa protonul unic, are opt electroni.

Din modul de asezare a electronilor atomilor de hidrogen si de oxigen, rezulta afinitati pentru unirea lor in molecule, moleculele de apa iar pe de alta parte, anumite disimetrii ale asezarii electronilor, in atomi legati, fac ca molecula de apa sa nu fie neutra, desi sarcinile electrice ale ionilor de hidrogen si oxigen sunt egale. Moleculele de apa au deci doi poli, cu sarcini electrice de semn diferit si sunt dipoli.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.