Proprietatile chimce ale aminoacizilor

Trimis la data: 2015-02-21
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian_T
Dimensiune: 230kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reactia de formare a amidelor are o mare importanta biochimica, reprezentand una dintre caile de reglare a continutului de amoniac din organismele vegetale, deoarece o concentratie prea mare de amoniac devine toxica pentru plante. Prin formarea amidelor, plantele realizeaza blocarea amoniacului in exces, prin reactia inversa, amoniacul fiind la nevoie, pus in libertate.
Decarboxilarea aminoacizilor este biocatalizata in organismele vii de enzime din clasa liazelor (aminoaciddecarboxilaze). Unele dintre aminele biogene rezultate sunt compusi toxici, altele sunt precursori ai unor coenzime. Astfel, S-alanina rezultata din acid aspartic este componenta a coenzimei A si a acidului pantotenic, din histidina se formeaza histamina, din aminoacizii diaminomonocarboxilici ornitina si lizina se formeaza heterocicli cu azot (pirol, piridina) prezenti in structura vitaminelor sau a unor alcaloizi cu rol fiziologic.

Dezaminarile aminoacizilor sunt reactii catalizate enzimatic si constau in principiu in eliminarea grupei amino (sub forma de NH3 sau de N2) si conservarea grupei carboxil. Se formeaza substante apartinand unor clase diferite de derivati functionali. Reactiile de dezaminare au loc in organismele vii vegetale si animale si sunt deosebit de importante in metabolismul aminoacizilor introdusi prin alimentatie sau rezultati in metabolismul proteic. Dezaminarile aminoacizilor sunt de mai multe tipuri:Acidul azotic concentrat actioneaza asupra nucleului aromatic al aminoacizilor cu structura aromatica: triptofan, fenilalanina, tirozina etc. sau al aminoacidului cu structura heterociclica histidina, formand nitroderivati de culoare galbena (reactia xantoproteica de recunoastere a proteinelor).

Reactii ale grupelor functionale grefate pe radicalul R
Acest tip de reactii pot fi de exemplu, reactii de formare de legaturi hidrofobe in care sunt implicate catenele hidrocarbonate sau reactii de esterificare a grupelor hidroxil din hidroxiaminoacizi cu formare de fosfoproteide. In medii puternic bazice grupa -SH a cisteinei si grupa -OH fenolica a tirozinei pot disocia eliberand protoni.
Grupele functionale polare din catenele laterale ale aminoacizilor contribuie la formarea de legaturi de hidrogen intre diferitele parti ale lantului peptidic, stabilizand molecula proteinei.

4.3. PEPTIDE (POLIPROTIDE INFERIOARE)
Peptidele sunt poliprotide inferioare, constituite dintr-un numar relativ mic de aminoacizi (monoprotide) uniti prin legaturi peptidice -CO-NH-. Acestea se stabilesc intre grupa amino de la carbonul α al unui aminoacid si grupa carboxil a altui aminoacid, prin eliminare de apa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.