Proprietatile chimice ale ozelor

Trimis la data: 2015-02-15 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tudor_H Dimensiune: 292kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Oxidarea blanda care decurge in prezenta agentilor oxidanti cum ar fi: reactivul Tollens, (AgNO3 in solutie amoniacala), respectiv reactivul Fehling, evidentiaza cel mai bine proprietatile reducatoare ale aldozelor, care reduc Ag+ (din AgNO3) la Ag0 metalic (oglinda de argint), iar Cu2+ (din reactivul Fehling, de culoare albastra) la Cu+ de culoare rosie-caramizie.
b) Reactii de oxidare energica
Oxidarea energica (in prezenta de HNO3) transforma aldozele in acizi zaharici (acizi dicarboxilici), in care grupele carboxil (-COOH) se gasesc la extremitatile catenei de atomi de carbon:

Acizii uronici sunt componente importante ale multor polizaharide (pectine, gume, mucilagii vegetale). Ei prezinta proprietati reducatoare datorita grupei carbonil libere. Indeplinesc in organism rol detoxifiant, datorita posibilitatii de legare a unor toxine, medicamente etc.
d) Reactii de reducere

Aldozele si cetozele se transforma prin reducerea grupei carbonil (hidrogenare in prezenta de catalizatori metalici sau amalgam de natriu in apa) in polialcooli (polioli) cu acelasi numar de atomi de carbon (pentitoli din pentoze, hexitoli din hexoze). De exemplu, prin reducerea glucozei si a fructozei se obtine acelasi hexitol, sorbitolul:In acelasi timp, din fructoza poate rezulta si D-manitol (hexoze epimere care se deosebesc doar prin configuratia unui atom de carbon asimetric).

Alaturi de pentitoli si hexitoli aciclici, in organismele vegetale si animale pot rezulta, prin aldolizare intramoleculara, hexitoli ciclici, denumiti ciclitoli sau ciclite.
Un astfel de ciclitol este inozitolul (hexahidroxiciclohexan), dintre ai carui numerosi stereoizomeri, mezoinozitolul, este factor de crestere in organism si component al lipidelor fosfatidice (inozitol-fosfolipide):

Monoglucidele (ozele) participa la reactii de eterificare (condensare) cu alcooli, fenoli, steroli, in primul rand prin grupa hidroxil semiacetalica, mai reactiva decat restul grupelor alcoolice. Se formeaza compusi de tip eter (R-O-R) denumiti ozide (glicozide de la glucoza, galactozide de la galactoza etc.). In functie de forma anomerica (α sau β) a ozei, se pot forma α-glicozide sau β-glicozide:Sub actiunea bazelor tari diluate (NaOH) sau a bazelor slabe la temperatura camerei, ozele sufera un proces de izomerizare (epimerizare), care decurge prin intermediul unui enol, cu formarea epimerilor corespunzatori (vezi conversii de la aldoze la cetoze).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.