Proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic

Trimis la data: 2008-03-06
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 6.95 / 10
Downloads: 8219
Autor: Bogdan Avram
Dimensiune: 49kb
Voturi: 594
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Elementele dintr-o grupă a tabelului periodic au aceeaşi configuraţie electronică a stratului de valenţă şi deci proprietăţi chimice asemănătoare. Elementele din aceeaşi perioadă diferă unul de vecinul său prin electronul distinctiv, acest lucru având drept consecinţă proprietăţi chimice diferite. Numărul atomic corespunde numărului total de electroni. În anul 1913, fizicianul englez Henry G.J. Moseley a reformulat legea periodicităţii elementelor chimice, astfel:
Proprietăţile elementelor chimice sunt funcţii periodice ale numărului atomic .Sensul fizic al legii periodicităţii constă în aceea că se revine periodic la distribuţii electronice identice pe ultimul strat numit strat de valenţă. Proprietăţile elementelor sunt determinate de configuraţiile lor electronice şi pot fi clasificate ca în schema de mai jos:

PROPRIETĂŢI NEPERIODICE
Proprietăţile neperiodice ale elementelor chimice sunt determinate de nucleele atomilor prin valoarea numărului atomic şi prin valoarea numărului de masă .

NUMĂRUL ATOMIC
Numărul atomic, notat , reprezintă numărul protonilor din nucleu, numărul electronilor din învelişul electronic şi căsuţa (numărul de ordine) din tabelul periodic al elementelor chimice, .
Numărul atomic creşte continuu în tabel de la 1 la 112.

NUMĂRUL DE MASĂ
Numărul de masă, notat , reprezintă suma dintre numărul de protoni şi numărul de neutroni din nucleu: , adică , unde reprezintă numărul de neutroni.

OBSERVAŢIE: Pentru orice specie de atomi, numărul de masă , fiind o sumă de particule, este un număr întreg. Pentru aplicaţii numărul de masă se va stabili rotunjind partea zecimală a masei atomice relative, prin adaus atunci când aceasta este mai mare decât 0,5 şi prin lipsă atunci când aceasta este mai mică decât 0,5.

Izotopii, (lb. greacă: isos = acelaşi şi topos = loc) sau nuclizi, notaţi , sunt atomii aceluiaşi element chimic , cu acelaşi număr de protoni (acelaşi număr atomic ), dar cu număr diferit de neutroni (număr de masă diferit). De exemplu, hidrogenul are 3 izotopi: - protiu (un proton şi zero neutroni) ; - deuteriu (un proton şi un neutron); - tritiu (un proton şi doi neutroni).

Izotopii unui element chimic ocupă acelaşi loc în tabelul periodic al elementelor. Elementele chimice cu numărul atomic impar pot avea maxim 2 izotopi, iar cele cu numărul atomic par pot avea mai mult de 2 izotopi. În cazul carbonului au fost identificaţi 12 izotopi. Dintre aceştia, cel mai stabil este izotopul (conţine în nucleu 6 protoni şi 6 neutroni), fapt pentru care a fost ales ca izotop de referinţă.
Separarea izotopilor se realizează doar prin metode speciale deoarece diferă puţin prin proprietăţile lor.

PROPRIETĂŢILE PERIODICE
Proprietăţile periodice ale elementelor chimice sun determinate de învelişul electronic.

PROPRIETĂŢILE FIZICE PERIODICE
RAZA ATOMICĂ ŞI VOLUMUL ATOMIC
Raza atomică este o mărime care caracterizează atomul şi este egală cu jumătate din distanţa dintre nucleele a doi atomi vecini dintr-un eşantion de material în care atomii nu sunt ionizaţi. Raza atomică este de ordinul şi, în grupele principale, creşte de sus în jos, o dată cu creşterea numărului de straturi.

Ionul este atomul încărcat cu sarcină electrică pozitivă sau negativă datorită numărului diferit de electroni de pe ultimul strat în comparaţie cu cel al protonilor din nucleu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.