Proprietatile proteinelor

Trimis la data: 2009-08-19 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 435
Autor: Razvan Bucur Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Solubilitatea proteinelor este extrem de diferita si depinde de structura acestora. In general, proteinele fibrilare sunt insolubile in apa. Celelalte proteine prezinta grade diferite de solubilitate, aceasta proprietate stand la baza unor metode de separare si purificare preliminara. Unele proteine sunt usor solubile in apa, altele sunt solubile in apa si in diferiti solventi organici, alte proteine se solubilizeaza doar in solutii saline de diferite concentratii etc.

Datorita prezentei unei multitudini de grupe functionale libere ionizabile in structura macromoleculelor proteice (-COO-, -NH3+, -S- etc.), solutiile proteinelor prezinta un caracter amfoter. Pe aceasta proprietate se bazeaza si rolul de sistem tampon pe care proteinele solubilizate in diferite lichide biologice il indeplinesc alaturi de sistemul tampon carbonat-bicarbonat, sistemul tampon al aminoacizilor, al hemoglobinei si altele.

Ca si in cazul aminoacizilor, datorita prezentei grupelor functionale ionizate in moleculele proteinelor, acestea se caracterizeaza prin valori bine determinare ale punctului lor izoelectric (sau pH izoelectric - pI sau pHi) care se defineste ca fiind acea valoare de pH la care incarcarea electrica globala a moleculei este nula.

Acest parametru fizico-chimic prezinta o importanta practica deosebita, el stand la baza metodelor electroforetice de separare si determinare a diferitelor fractiuni proteice din lichidele biologice. Valorile punctelor izoelectrice ale proteinelor oscileaza intre limite foarte largi si nu depind de masa lor moleculara (tabelul II).

In structura tuturor proteinelor solubile aflate in mediu apos pot ioniza grupele -NH2 terminale si grupele -COOH terminale. In afara de acestea, exista 7 aminoacizi ale caror resturi pot ioniza chiar si atunci cand se situeaza in interiorul catenelor polipeptidice.

Hidroliza proteinelor si peptidelor naturale. Analiza compozitiei in aminoacizi a unei proteine native sau a unei peptide naturale este deosebit de importanta pentru studiul structurii chimice a acestora. Totodata, ea pune multe probleme printre care, cea mai importanta o constituie puritatea materialului folosit pentru analiza.

Acest material nu trebuie sa fie impurificat cu substante cu masa moleculara mica (saruri utilizate la purificare, lipide, glucide, ioni metalici etc.). Gruparile prostetice ale heteroproteinelor se separa de componentele proteice inainte de a se trece la hidroliza acestora din urma. In functie de modul de realizare, hidroliza peptidelor si proteinelor este de mai multe tipuri.

1. Hidroliza acida. Proteina supusa analizei este liofilizata si redizolvata in solutie de HCl 5,7 N la care se adauga cateva picaturi de fenol 5%. In fiola in care a fost realizat amestecul de hidroliza se introduce azot sau se creeaza vid pentru a preintampina oxidarea, dupa care se incalzeste pe baia de apa la 40ºC timp de 30 de secunde sub agitare usoara, pentru indepartarea completa a oxigenului.

Se realizeaza apoi hidroliza la 105 - 110ºC in fiola din sticla termorezistenta timp de 24 - 72 de ore dupa care fiola se raceste, iar acidul este indepartat la rotavapor. Reziduul obtinut se redizolva intr-un volum minim de apa bidistilata si se evapora din nou la sec.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.