Protectia anodica cu reactie catodica suplimentara

Trimis la data: 2014-08-11
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana_D
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cea mai simpla utilizare a pasivitatii la controlul coroziunii este folosirea sistemelor metal/mediu care prezinta pasivitate spontana. Acest fapt sta la baza utilizarii multor metale si aliaje ca materiale rezistente la coroziune (oteluri inoxidabile, Cr, Al, Ti).
Daca un metal nu se pasiveaza spontan intr-un mediu dat, el poate fi trecut in stare pasiva printr-o reactie catodica suplimentara, capabila sa polarizeze metalul la potentiale mai mari decat potentialul de pasivare, i�"P.
Pasivarea spontana poate fi realizata fie prin reducerea catodica a inhibitorilor pasivanti introdusi in solutie, fie prin folosirea de catozi suplimentari, pe care viteza de reducere a oxidantului prezent in mediul de coroziune este favorizata.
Un metal se va pasiva spontan daca densitatea curentului catodic de reducere a oxidantului din mediu, la potentialul de pasivizare, ic(i�"P), este egala sau mai mare decat densitatea curentului anodic critic, iCR.

Inhibitori pasivanti. Multi anioni anorganici oxidanti actioneaza ca inhibitori pasivanti; acestia functioneaza prin producerea unui curent cu actiune locala, care polarizeaza metalul la un potential din domeniul pasiv.Adaugarea unui inhibitor oxidant la solutia corosiva introduce alta reactie catodica in procesul de coroziune. In cazul A, potentialul la care vitezele de oxidare si reducere pot fi echilibrate este situat in regiunea pasiva, unde viteza de coroziune este mica.
Catozii suplimentari. Alierea cu elemente promotoare ale pasivarii poate constitui un alt mijloc de control al coroziunii.

S-a aratat efectul pe care-l poate avea cresterea densitatii curentului de schimb catodic, i0,c asupra comportarii la coroziune a unui metal care poate fi pasivat. Acest principiu a fost aplicat in dezvoltarea aliajelor de crom sau titan cu metale nobile. Atat Cr, cat si Ti se corodeaza in stare activa in acizi reducatori dezaerati; adaugarea unei cantitati mici (0,5 %) de Pt sau Pd conduce la pasivarea spontana. Densitatea curentului de schimb a reactiei de degajare a H2 este cu mai multe ordine de marime mai ridicata pe Pt si Pd decat pe Cr si Ti, ceea ce duce la pasivarea spontana a aliajelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.