Protectia catodica cu sursa exterioara de curent

Trimis la data: 2014-08-03
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: John_S
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Protectia catodica este unul dintre mijloacele importante de reducere a vitezei de coroziune, in special in cazul structurilor metalice de dimensiuni mari, in contact cu medii naturale (conducte metalice subterane, instalatii portuare, platforme de foraj, nave, rezervoare de depozitare si alte echipamente). Metoda poate fi aplicata teoretic pentru orice metal, in orice mediu conductibil si este eficienta pentru combaterea atat a coroziunii generale, cat si a celei localizate.
Metoda de protectie consta in legarea instalatiei de protejat la polul negativ al unei surse de curent, concomitent cu introducerea in acelasi mediu a unui anod legat la polul pozitiv al sursei.
In figura 9.25. este prezentata schema de principiu a protectiei catodice cu sursa exterioara de curent, aplicata la o conducta ingropata. Polul pozitiv al sursei de curent este legat de o priza anodica speciala, introdusa in pamant, in apropierea constructiei protejate. Curentul care se scurge de la priza anodica in sol se raspandeste si ajunge pe conducta protejata, polarizand-o catodic pana la potentialul de protectie.

Curentul ajuns pe conducta protejata este colectat in punctul de drenaj, de unde, printr-un conductor special, este dirijat spre polul negativ al sursei de curent.
Potentialul de protectie este acea valoare la care procesul de coroziune inceteaza, adica potentialul de echilibru al metalului in conditiile date. Criteriul practic admite ca potential de protectie acea valoare la care coroziunea metalului devine nesemnificativa.

In general, trebuie evitata o supraprotectie in cazul metalelor amfotere (Al, Zn, Pb, Sn), din cauza posibilitatii coroziunii alcaline. Un alt dezavantaj al suprapolarizatiei catodice este degajarea H2 intr-o cantitate capabila sa produca umflarea straturilor de acoperiri organice de pe suprafata metalului sau sa produca fragilizarea cu H2 a otelului, in mediile care contin sulfuri.

Masurarea potentialului structurii protejate este foarte importanta deoarece reprezinta criteriul general acceptat si folosit in practica. Potentialul unei structuri protejate catodic se determina prin plasarea electrodului de referinta cat mai aproape posibil de structura, astfel incat sa se evite erorile cauzate de caderea de tensiune prin mediu.
Densitatea de curent necesara pentru atingerea potentialului minim de protectie depinde de natura mediului corosiv si se stabileste experimental. Curentul necesar protectiei unei structuri metalice ingropate poate varia in limite foarte largi, depinzand de natura mediului si de calitatea izolatiei.

Acoperirile izolatoare sufera o deteriorare gradata, a carei viteza depinde de calitate si de mediu. Astfel, este necesar sa se efectueze teste periodice de rezistenta ale izolatiei in timpul exploatarii, pentru a se evalua performantele acoperirii.
Caracteristicile anodului. Anozii utilizati pot fi confectionati din materiale active (otel carbon, Al), pasive (aliaje fero-siliciu, aliaje plumb-stibiu) sau inerte (grafit, platina pe suport de Ti, Ta sau Nb).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.