Protectia copilului care a savarsit o fapta penala

Trimis la data: 2011-05-31
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 147
Autor: Ilie tatiana
Dimensiune: 25kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Problema combaterii delincventei juvenile a fost si continua sa fie una dintre cele mai grave si mai dramatice probleme ce se pun pe planul politicii penale si al dreptului penal. De multe decenii si mai ales in ultimii ani,asistam la o ingrijoratoare crestere a criminalitatii in randul adolestentilor si al tinerilor adulti,la o inmultire,perfectionare si organizare a formelor de activitate infractionala juvenila.
Faptele penale savarsite de minori pot constitui nu numai un atentat impotriva ordinii de drept,generator de raspundere penala si contra caruia este normal sa se reactioneze prin masuri de aparare sociala ci si cauza unor prejudicii materiale si morale aduse unor persoane fizice sau juridice,ce se impune a fii reparate.Obligatia de a repara aceste daune le revin in primul rand,minorului,dar si unor persoane,pa- rinti,educatori,etc.,care neindeplinindu-si indatoririle de supraveghere si educatie ce le au fata de acesta,au facut posibila savarsirea faptei pagubitoare.

Intotdeauna minorii infractori au fost tratati,din punct de vedere penal,in mod special.In aceasta privinta,daca ne raportam la diversele legiuiri penale,se pot constata doua sisteme:primul de a inscrie in codurile penale,adica in legea penala generala,a unor dispozitii speciale privind minorii infractori si al doilea de a se adopta legi speciale pentru aceasta categorie de infractori.

Pentru minorii care se gasesc in situatii deosebite,legea prevede masuri speciale de natura sa asigure ocrotirea intereselor lor.Actualul Cod penal reuneste sub titlul,,Minoritatea,,un sistem unitar de norme care reglementeaza conditiile raspunderii penale a minorilor si sanctiunile de drept penal ce le sunt aplicabile.

In ceea ce priveste raspunderea penala,Codul prevede ca minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal(art.50,art.99,alin.1);minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant(art.99,alin.2 C.pen.);minorul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal(art.99,alin.3 C.pen.).

Cu privire la tratamentul juridic penal,Codul prevede,pentru infractorii minori Un sistem sanctionator mixt,alcatuit din masuri educative si pedepse. Masurile educative sunt: mustrarea,libertatea supravegheata,internarea intr-un institut special de reeducare si internarea intr-un institut medical-educativ.Problema constrangerii penale fata de infractorii minori se pune sub doua aspecte:pe de o parte,este necesar sa se stabileasca varsta de la care un minor poate fii tras la raspundere penala si conditiile in care opereaza aceasta raspundere si pe de alta parte,se impune a se determina regimul sanctionar(deosebit de acela al infractorilor majori)cel mai adecvat varstei si personalitatii minorilor.

Minorii,daca ii exceptam pe cei cu anomalii grave inascute sau dobandite dupa nastere,cunosc in mod normal,paralel cu dezvoltarea lor fizica,o progresiva dezvoltare si perfectionare a ansamblului facultatilor psihice,dobandind in mod treptat aptitudinea de a deosebi binele de rau,de a constientiza ceea ce poate fii ingaduit si ceea ce nu poate fii permis,de a-si da seama de natura si urmarile,nocive sau nu,ale comportarilor sale.Numai atunci minorul devine receptiv la exigentele legii penale si poate reactiona in mod pozitiv la tratamentul penal la care ar urma sa fie supus.

In majoritatea legislatiilor penale,tinandu-se seama de caracterul progresiv al dezvoltarii psihice al minorilor si adolescentilor,s-a ajuns la impartirea minoritatii in trei perioade: perioada neresponsabilitatii absolute si neconditionate;perioada
neresponsabilitatii indoielnice sau relative,in care existenta raspunderii penale este conditionata de constatarea discernamantului si perioada responsabilitatii certe,dar atenuanta;dincolo de asta se intinde perioada responsabilitatii depline a infractorului major.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.