Protectia drepturilor omului

Trimis la data: 2015-06-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 76 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Eduard_C Dimensiune: 84kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ideea protectiei unor drepturi fundamentale ale persoanei nu apartine doar timpurilor noastre. Ideologii revolutiilor burgheze au folosit ca port-drapel ideea drepturilor naturale, inerente persoanei. Stau marturie declaratiile de drepturi de la sfarsitul sec. al XVIII-lea: Declaratia drepturilor omului si cetateanului din 1789, declaratiile de drepturi din America de Nord, Bill of Rights al Constitutiei americane, din 1791. Cu toate acestea, problema protectiei acestor drepturi nu putea depasi, in acel stadiu al dezvoltarii dreptului si relatiilor internationale, cadrul intern al fiecarui stat.

Cele doua Pacte internationale au fost adoptate de AG a ONU si deschise spre semnare in decembrie 1966. Abia dupa un deceniu a fost posibila intrarea lor in vigoare, prin ratificarea de catre 35 de state. Avand statutul de tratat international, cele doua Pacte creeaza obligatii juridice pentru statele parti. Astfel, chestiunile legate de respectarea si recunoasterea drepturilor garantate de Pacte devin probleme de interes international si nu mai tin exclusiv de jurisdictia interna a statelor.

Cele doua pacte cuprind o prima parte comuna, compusa dintr-un singur articol, care afirma principiul auto-determinarii popoarelor: dreptul acestora de a-si stabili statutul politic, de a-si asigura liber dezvoltarea economica, sociala si culturala si de a dispune liber de bogatiile si de resursele lor naturale."Fiecare stat parte la prezentul Pact se angajeaza sa respecte si sa garanteze tuturor persoanelor aflate pe teritoriul sau si supuse jurisdictiei sale, drepturile recunoscute in prezentul Pact, fara nici o deosebire, cum ar fi de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinii politice sau de alta natura, origine nationala sau sociala, avere, nastere sau alt statut."

Paragraful 2 al articolului 2 cere statelor parti "sa adopte acele masuri legislative sau de alt ordin care sunt necesare pentru a realiza exercitarea drepturilor" garantate prin Pact.
Pentru a asigura respectarea obligatiilor asumate prin Pact, acesta instituie un mecanism de aplicare, prin intermediul Comitetului Drepturilor Omului, organ infiintat prin tratat si format din 18 experti independenti alesi pentru o perioada de 4 ani. Activitatea Comitetului se desfasoara pe doua planuri: procedura de raportare si procedura de examinare a plangerilor inter-statale si individuale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.