Protectia internationala a drepturilor omului

Trimis la data: 2012-12-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 54 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Radut alexandra Dimensiune: 88kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Izvoare. Scurta prezentare a tratatelor cu valoare generala din sistemul ONU 2. Subiecte. Tratarea unuia dintre tipurile de subiecte de drept international (stat, organizatie internationala inter-guvernamentala, individ) 3. Clasificarea drepturilor (cele 4 clasificari)
4. Dreptul la viata (vezi Pretty si Keenan, ambele impotriva Marii Britanii). Aspecte materiale si procedurale. 5. Nicio pedeapsa fara lege (vezi Mihai Toma impotriva Romaniei, dezbatuta pe larg la seminar)

Sursele cutumiare In general, in materia DIDO, materia e codificata prin tratate. Multe din normele consacrate conventional au dobandit in acelasi timp valoare cutumiara, asa ca acestea sunt obligatorii in calitate de cutuma si pentru statele care nu sunt parti la tratat. Oricum, cutuma in domeniul drepturilor omului nu aduce nimic nou fata de drepturile din tratate. Exemple: interzicerea scalviei, torturii, discriminarii rasiale.

Sursele jurisprudentiale Sursele jurisprudentiale au un rol deosebit de important in DIDO. Toata practica/ jurisprudenta tribunalelor internationale specializate si a altor organe internationale, fie cvasijudiciare, fie parajudiciare, constituie sursa a DIDO (ex. jurisprudenta CEDO) Sistemul european este fundamentat atat pe dreptul continental (principalul izvor de drept este legea) cat si pe dreptul anglo-saxon (principalul izvor este jurisprudenta). In materia drepturilor omului, tratatele si jurisprudenta fac corp comun, alcatuind un "bloc de conventionalitate".

Alte surse (inclusiv soft law)a) Surse interne cu forta juridica propriu-zisa (obligatorii): Regulamentul CEDO, care este adoptat de Curte, nu este un tratat, dar este o sursa obligatorie a DIDO
b) surse de "soft law" (declaratii, rezolutii, recomandari - acte politice si juridice care nu au valoare juridica deplina) (ex. Declaratia Universala a Drepturilor Omului.DREPTUL INTERNATIONAL INSTITUTIONAL AL DREPTURILOR OMULUI / INSTITUTIILE INTERNATIONALE DE PROTECTIE A DREPTURILOR OMULUI Institutiile de protectie a drepturilor omului au rolul de a garanta aceste drepturi la nivel international

Tipurile de institutii internationale (2 criterii: geografic; natura organului implicat in protectia drepturilor omului)
I. Dupa criteriul geografic, exista 2 categorii de sisteme internationale de protectie a drepturilor omului: sistemul universal si sistemele regionale. Sistemul institutional universal de protectie a drepturilor omului functioneaza in principal in cadrul ONU, dar si in cadrul institutiilor specializate din sistemul ONU (ex. UNESCO, OIM).
II. Dupa natura organului implicat in protectia internationala a drepturilo omului, se disting urmatoarele tipuri:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.