Protectia juridica a atmosferei la nivel international

Trimis la data: 2011-08-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Edith budai Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, etimologic cuvantul "atmosfera" provine din limba greaca (athmos = aer si spherein = aer, invelis), iar daca am incerca sa o definim, am putea spune ca aceasta desemneaza invelisul de aer al Pamantului.Intr-o definitie mai ampla, atmosfera terestra este invelisul gazos, alcatuit din aer, care inconjoara Pamantul, fara o limita superioara precisa, avand o compozitie si proprietati aproximativ constante pana la cca. 3000 m altitudine.

Atmosfera, ca eco-factor de mediu, face parte, alaturi de hidrosfera si geosfera, din sistemul climatic, asa cum acesta este definit in Conventia-Cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, ca fiind "un ansamblu care inglobeaza atmosfera, hidrosfera si geosfera, precum si interactiunile acestora".Sunt luate in calcul schibarile climatice cauzate de activitatile omenesti care altereaza compozitia atmosferei la nivel global si care se adauga variabilitatii naturale a climatului.

In principal, afectarea negativa a sistemului climatic este cauzat de fenomenul poluarii atmosferei, motiv pentru care pastrarea echilibrului sistemului climatic este conditionat de protectia atmosferei impotriva emisiilor de gaze, intre care gazele cu efect de sera reprezinta pericolul cel mai mare asupra schimbarilor climatice, prin activitatiile care elibereaza in atmosfera gaze cu efect de sera, aerosoli sau precursor de gaz cu efect de sera.Relatia cauzala directa intre poluarea atmosferei si schimbarile climatice, care altereza compozitia atmosferei la nivel global, impune, in primul rand, luarea masurilor de ocrotire a pastrarii calitatii aerului atmosferic.

Efectul negativ al poluarii atmosferei il constituie diminuarea cantitatii de ozon din atmosfera- asa numita gaura de ozon - la a carei formare contribuie cresterea cantitativa a compusilor chimici care distrug ozonul. Poluarea aerului a devenit transfrontaliera si o problema globala, ceea ce impune o cooperare internationala si reglementare interstatala adecvate.

2. Protectia atmosferii in dreptul intern
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind protectia atmosferei nr. 243/2000 , prin atmosfera se intelege "masa de aer care inconjoara suprafata terestra, incluzand si stratul protector de ozon". Ordonanta de Urgenta nr.243/2000 privind protectia atmosferei, stabileste ca, prin reglementarea activitatilor cu impact asupra calitatii atmosferei dar si printr-o strategie nationala corespunzatoare in domeniul, se urmareste asigurarea dreptului fiecarei persoane la un mediu de calitate.

Aerul inseamna viata - o dorinta indreptatita. Insa aerul nu inseamna doar viata, de multe ori el devine sinonim cu boala, o boala inventabila. Omul are o singura atmosfera, el nu poate alege ce ar dori sa respire. Indiferent cat de poluat este aerul de gaze de esapament si industriale, omul nu poate evita respirarea acestuia.
Atmosfera planetei noastre este practic 100 % gazoasa, continand insa si urme de substante solide, prezente in stare fin divizata. Altfel spus, aerul este un amestec de gaze. Acesta ar trebui sa contina 78% azot, 21% oxigen, 1% alte gaze (argon, neon, heliu, bioxid de carbon) si 0,03% dioxid de carbon. In atmosfera, aerul ocupa cca. 96% din volum, restul de 4% fiind ocupat de vapori de apa.

Astazi aerul s-a "imbogatit" cu peste 3000 de diferite substante chimice. Gazele reziduale provenite de la termocentrale, industrie si circulatie sunt sursele principale de poluare a aerului. In straturile superioare ale atmosferei, acest "fum acid" (SO NO) se dizolva datorita umiditatii, formand acizi care cad apoi pe pamant, sub forma ploii acide.Faptul ca padurile se reduc anual este tot o urmare a poluarii aerului, ca si disparitia stratului protector de ozon, iar clima se modifica incet si ireversibil. Aceasta nu sunt exagerari ci trista relitate, iar aerul murdar are gust, este invizibil si, de cele mai multe ori, confundabil cu "aerul bun".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.