Protectia juridica a drepturilor omului

Trimis la data: 2015-05-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Robert_M Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
A. Definitia drepturilor omului = este doctrina ce preconizeaza definirea Drepturilor omului, dimensiunea acestora depasind granitele statelor, continentelor, internationalizindu-se, deci este imposibila o singura definitie
1. Drepturile omului sunt acele drepturi ale finite umane, inalienabile (nu pot fi instrainate, vindute, tranzactionate) si imprescirptibile (orice incalcare a drepturilor poate fi reclamata indifirent de timpul scurs de la incalcarea acestuia.
2. Sunt acele prerogative conferite de dreptul intern si recunoscute de dreptul international fiecarui individ = dimensiunea juridica a drepturilor omului

In 7-11 mai 1948 la Haga a avut loc un congres organizat deComitetul international al miscarilor pentru Europa unita, care a avut ca obiectiv apararea drepturilor omului, promovarea democratiei, organizarea unei uniuni politice in Europa. La 5 mai 1949, in Londra, Belgia-Danemarca-Franta-Italia-Luxemburg-Marea Britanie-Norvegia-Suedia-Olanda semneazastatutul de infiintare al Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourgh in Franta. Scopul Consiliului este de a realiza o uniune mai strinsa intre membrii sai pentru apararea si promovarea idealurilor, principiilor ce constituie patrimoniul lor comun, pentru a facilita progresul economic si social.

La 8 august 1949 are loc prima sesiune a Consiliului Europei si tot atunci devin membre Germania, Turcia si Islanda. Romania devine membra in 7 octombrie 1993.
In prezent, in Consiliul Europei sunt 45 de state membre.
Pentru ca unul din obiectivele Consiliului este promovarea si garantarea drepturilor omului, pentru realizarea acestui obiectiv Consiliul European si-a creat instrumente tehnico-juridice :
- Conventia Europeana a drepturilor omului

Initial, reclamantii se adresau Comisiei europene a drepturilor omului, care verifica solicitarea si daca avizul era favorabil, cererea ajungea la Curtea Europeana. In present, cererile se adreseaza direct la Curtea pentru apararea drepturilor omului. Odata emisa hotarirea, Consiliul de ministrii urmareste daca statele pun in executare hotaririle. In cazul in care statele nu pun in aplicare aceste hotariri, Consiliul poate aplica sanctiuni, chiar excluderea din Consiliul Europei.
Din 1 noiembrie 1998, cind a intrat in vigoare Protocolul 11 aditional la Conventia Europeana, vechea Curte si-a incetat existenta, prin Protocol stabilindu-se fuzionarea Comisiei cu Curtea europeana, rezultind noua Curte Europeana a drepturilor omului.

Acesta Curte europeana are o jurisdictie obligatorie, adica toate statele ce au ratificat Conventia europeana se supun obligatoriu jurisdictiei ei.Orice persoana fizica se poate adresa direct Curtii europene a drepturilor omului. Aceasta este abilitata sa hotarasca atit asupra admisabilitatii cererii individuale, cit si pe fondul ei. Daca Curtea ar aprecia o cerere ca fiind inadmisibila, persoana fizica care a sesizat Curtea are o alta cale de atac = cererea de retrimitere.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.