Protectia mediului

Trimis la data: 2004-05-18 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Iuliana Valdimir Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reactorul numărul 4 era un reactor cu grafit, care folosea ca agent de răcire apa. În acest tip de reactor, neutronii eliberaţi prin fisiunea nucleilor de uraniu-235 sunt încetiniţi (moderaţi) de grafit, pentru a se menţine o reacţie în lanţ. Căldura produsă de fisiunea nucleară în acest tip de reactor este folosită pentru a fierbe apa, iar aburul astfel obţinut pune în mişcare turbinele centralei nucleare.

Acest tip de reactor a fost criticat de mulţi experţi în energie nucleară, în primul rând pentru că nu include o structură de siguranţă, dar consumă mari cantităţi de grafit pe post combustibil.

Accidentul produs în reactorul nr. 4 de la centrala nucleară din Cernobîl a avut loc în noaptea dintre 25 şi 26 aprilie 1986, în timpul unui test de siguranţă. Echipa care realiza testul respectiv intenţiona să verifice dacă turbinele puteau produce suficientă energie pentru a menţine în mişcare pompele de răcire, în eventualitatea unei pierderi de energie, până când se activa generatorul diesel pentru situaţii de urgenţă.

Pentru ca testul să nu fie întrerupt, sistemele de siguranţă au fost închise în mod deliberat. Reactorul urma să fie setat să funcţioneze la numai 25% din capacitatea totală. Această procedură nu a funcţionat însă conform planului. Din motive necunoscute, reactorul a ajuns să funcţioneze la mai puţin de 1% din capacitatea sa, ca urmare a fost nevoie de un nou reglaj, pentru a determina o uşoară creştere a acestei cifre.

Totuşi, la 30 de secunde după începerea testului, s-a produs pe neaşteptate o creştere considerabilă a nivelului de energie. Sistemul de închidere a reactorului în situaţii de urgenţă, care ar fi trebuit să stopeze reacţia în lanţ, nu a funcţionat.

Reactorul funcţionează la capacitate completă, operaţiunile se derulează absolut normal. Energia produsă cu ajutorul aburului este dirijată către turbine şi generatoarele de energie. Treptat, operatorii încep să reducă nivelul energiei, pregătindu-se pentru test.
1:05 pm

La 12 ore după iniţierea operaţiunii de reducere a nivelului de energie, reactorul funcţionează la 50% din capacitatea sa. Acum nu mai este necesară decât o singură turbină pentru a prelua cantitatea scăzută de abur, iar turbina nr. 2 este oprită.
2:00 pm

În mod normal, procedurile de realizare a acestui test ar fi necesitat reducerea capacităţii reactorului la 30%, însă autorităţile sovietice din domeniul energetic nu au aprobat acest lucru, pentru că, se pare, exista un alt loc unde era necesar un consum de energie mai ridicat. Reactorul rămâne setat la 50% din capacitatea sa pentru o perioadă de alte 9 ore, timp în care computerele şi sistemele de siguranţă sunt închise.

Echipa de la Cernobîl primeşte aprobarea pentru a relua procedurile de reducere a capacităţii reactorului. Cel mai probabil este că, în acest moment, unul dintre operatori a comis o greşeală şi, în loc să menţină nivelul la 30%, a uitat să reseteze un aparat, ceea ce a determinat o scădere vertiginioasă a nivelului de producere a energiei, ajungând până la 1%. Acest nivel era mult prea scăzut pentru derularea testului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.