Protectia mediului

Trimis la data: 2009-03-05 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 158
Autor: Maia Tatarescu Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Protectia mediului a devenit una din directiile prioritare ale politicii promovate de Republica Moldova, indeosebi dupa Conferinta ONU "Mediul si dezvoltarea" de la Rio de Janeiro (iunie, 1992), in cadrul careia au fost semnate cele 3 documente oficiale: Agenda 21 si Conventiile "Conservarea biodiversitatii" si "Schimbarile climei". Un sir de acte legislative si hotarari ale Guvernului RM, precum si conventii internationale semnate si ratificate de Parlamentul RM indica modul de valorificare a resurselor naturale, prescriu drepturile cetatenilor la un mediu sanatos de viata dreptul la informatie si justitie, dreptul la luarea de decizii etc.

Este incontestabil faptul ca, toti factorii de mediu persista in natura sub forma unor complexe naturale si antropizate, constituind niste ecosisteme. Mentinerea echilibrului ecologic in aceste ecosisteme constituie sarcina de baza a statului, a ministerului de resort, institutiilor ministeriale si tuturor oamenilor de buna credinta.Printre problemele actuale ale protectiei mediului inconjurator se evidentiaza:

I. Procesele atmosferice, ce contribuie la: a) schimbarea climei; b) distrugerea stratului de ozon din stratosfera; c) poluarea aerului.
Emisiile in atmosfera din ultimii 30 de ani au creat un sir de probleme ecologice si de sanatate a populatiei. Unele substante chimice, cum ar fi, de exemplu, hidrocarburile clorftorice, nimeresc in atmosfera ca rezultat al exploatarii aparatajului uzat sau al utilizarii anumitor marfuri de catre consumator. Altele - SO2 si CO - sunt produse indinspinsabile pentru arderea combustibilului fosil.

Poluarea aerului in locuitatile urbane, ploile acide, efectele de poluare transfrontiera, distrugerea stratului de ozon, precum si schimbarea globala a climei raman probleme ecologice actuale si de perspectiva, cere prezinta un pericol major pentru ecosisteme si om. In ultimii 100 de ani temperatura medie a crescut in Europa cu 1,2sC (pe Terra - cu 0,6sC). Anii' 90 au fost cei mai calzi pe parcursul ultimilor 150 de ani. Se presupune ca pana in anul 2100 temperatura medie va creste cu 1,4-5,8sC, si cea mai mare spor urmand a fi inregistrat in Europa de Est si de Sud.

Aceste schimbari vor provoca in unele regiuni inundatii (2002, vara, Europa Centrala), in altele - secete (probabil, si in RM). Implementarea reusita a mecanismelor protocolului de la Kyoto ar putea diminua efectele negative ale climei. Dar, spre regret, acest protocol nu e semnat de multe tari, inclusiv de SUA si Rusia.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atentioneaza asupra a 6 substante "clasice" ce polueaza aerul: CO, Pb, NO2, particule suspendate, SO2 si O3 troposferei. Arderea combustibilului fosil si a biomasei sunt sursele principale de poluare cu SO2, CO, NOx, MG, particule si CO2-gaz, ceea ce contribuie la aparitia "efectului de sera". Exista tendinta trecerii la utilizarea mai larga a gazelor naturale, energiei atomice, hidroelectroenergiei etc.

Distrugerea stratului de ozon din stratosfera s-a diminuat datorita implementarii Conventiei de la Viena si Protocolului de la Montreal, care au redus substantial producerea si utilizarea clorfluorcarburilor. Dar persistenta indelungata a acestor substante in atmosfera presupune ca stratul de ozon stratosferic se va restabili abia dupa 2050, astfel iradierea ultravioleta a ecosistemelor si a omului vor ramane probleme si de viitor. Daca masurile vor fi eficiente, se vor diminua bolile de cancer epidermic. Masuri considerabile intreprinde in aceasta directie si RM, prin colectarea substantelor distrugatoare a stratului de ozon si constientizarea maselor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.