Protectia mediului in dreptul intern

Trimis la data: 2015-05-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 45 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Viorel_O Dimensiune: 311kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Evolutia legislatiei din domeniul mediului ne indreptateste sa afirmam ca
aceasta are mari perspective de dezvoltare, datorita dimensiunii preocuparilor la nivel mondial si national din ultimele decenii, constiintei sociale crescute in materie de mediu si aplicarii unor concepte, principii si reguli juridice specifice. Normele au, sub foarte multe aspecte, un pronuntat caracter tehnic datorat in principal stransei legaturi a acestora cu datele stiintifice si tehnice.

In dreptul comunitar s-au cristalizat si afirmat sub diferite forme urmatoarele principii: principiul prevenirii degradarii mediului, principiul precautiei, principiul corectarii cu prioritate la sursa a poluarii mediului, principiul poluatorul plateste, principiul integrarii consideratiilor ecologice in toate politicile comunitare, precum si principiile formulate in jurisprudenta Curtii de Justitie a UE1.

Aceste principii generale se reflecta si in continutul si semnificatia normelor juridice proprii, unele fiind prevazute expres de lege (de ex. poluatorul plateste), altele reiesind din contextul diverselor prevederi. Principiile sunt identice sau foarte asemanatoare in diferite tari. In Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, modificata ulterior, sunt consacrate urmatoarele principii: a) principiul integrarii cerintelor de mediu in celelalte politici sectoriale.

Guvernul Romaniei promoveaza conceptul de decuplare a impactului si degradarii mediului de cresterea economica prin promovarea ecoeficientei. Acest principiu este considerat prioritar. Conform Programului de guvernare (2005-2008) integrarea politicii de mediu in elaborarea si aplicarea politicilor sectoriale si regionale, se va realiza prin:- statuarea Ministerului si a Agentiei Nationale de Mediu intr-o pozitie de decizie care sa intersecteze orizontal toate politicile sectoriale (industrie, energie, transporturi, agricultura, turism, politici regionale, administratie locala, sanatate);

Este reprezentat de OUG nr. 243/2000 privind protectia atmosferei care
dispune ca Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului este cea mai inalta autoritate de decizie si control in domeniul protectiei atmosferei si stabileste responsabilitatile si atributiile tuturor autoritatilor implicate in acest sector. De asemenea, in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, modificata prin Legea nr. 265/2006 sunt reglementate atat obligatiile si
drepturile persoanelor fizice cat si atributiile si responsabilitatile juridice ale Autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.