Protectia si conservarea calitatii solului

Trimis la data: 2014-10-13
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_C
Dimensiune: 119kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omul a devenit sedentar din momentul cand a inceput sa cultive pamantul. Pe ma-sura ce populatia s-a inmultit si uneltele au fost perfectionate, suprafete tot mai extinse de terenuri cu padure, savana sau stepa au fost destelenite si cultivate. Stepa Europei de Est, o buna parte din padurile de campie si de podis ale Europei, pampasul sud-american si multe alte zone au devenit mari granare ale omenirii. Azi, se apreciaza ca din cele 1,5 miliarde ha luate in cultura dau productii in fiecare an numai 900 milioane ha.Daca s-ar defrisa, pentru agricultura, intinse paduri din bazinele Amazon sau Zair (Congo), acestea ar duce la distrugerea aproape ireversibila a solului, deoarece are un continut redus de materie organica, e mult prea subtire, iar ploile l-ar spala repede.
Daca s-ar defrisa, pentru agricultura, intinse paduri din bazinele Amazon sau Zair (Congo), acestea ar duce la distrugerea aproape ireversibila a solului, deoarece are un continut redus de materie organica, e mult prea subtire, iar ploile l-ar spala repede.
Cu toate acestea, consumul de alimente la nivel mondial creste, mai ales din cauza cresterii populatiei. In acest context, cresterea productivitatii solului este una din marile probleme pe care si le pune azi omenirea; ea decurge din cererea mereu crescanda de ali-mente.
Studiile efectuate in cadrul O.N.U.,

in aceasta directie, pornesc de la prognozele privind cresterea populatiei la nivel mondial si regional. Acestea indica o crestere masiva in tarile in curs de dezvoltare pana prin 2025, dupa care va stagna, ajungandu-se la o sta-bilizare prin anii 2075. Pe total, intre 1975-2000, populatia a crescut cu 60% (mai mult insa in tarile in curs de dezvoltare unde va fi de 100%). Daca la cresterea numerica a populatiei adaugam si cresterea cerintelor, rezulta ca cererea de alimente va fi enorma fata de cea de azi.

Astfel, daca s-ar mentine numai cere-rea actuala pe locuitor, va fi necesara in anul 2001 de 2,1 ori productia din 1970. Aceasta este desigur o sarcina enorma si ea necesita introducerea de noi terenuri in cultura si cres-terea productivitatii solului de circa 3 ori. Chiar de s-ar mentine nivelul actual se aprecia-za ca productivitatea solului se impune a creste cu 60% in tarile dezvoltate si cu 60-100% in tarile in curs de dezvoltare.

Omenirea trebuie sa se angajeze in ceea ce s-ar numi "re-volutia verde", pentru a-si satisface total nevoile alimentare.
Pe de alta parte, dezvoltarea tehnicii si chimizarea, care se cer din plin angajate in cresterea productivitatii agricole, vor ridica tot mai multe probleme privind dezechilibrele in mediul inconjurator si in primul rand poluarea. De aceea, omenirea trebuie sa tina cont de dezvoltarea "revolutiei verzi" si de rezolvarea, prin studii minutioase, a aspectelor ne-gative ce se pot intrevedea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.