Protectia sociala - parte integranta a politicii social-economice a statului

Trimis la data: 2011-02-10
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 9.14 / 10
Downloads: 17
Autor: Alina isaeva
Dimensiune: 346kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Veniturile primare obtinute direct prin mecanismele pietei pot caracteriza, la un prim nivel, bunastarea colectiva. Piata insasi manifesta o serie de limite care impiedica atingerea nivelului de bunastare dezirabil intr-o societate. Explicatia este data de faptul ca in economia bazata pe legile pietei bunurile ce caracterizeaza bunastarea colectiva, cu precadere cele publice sau sociale, tind sa fie produse intr-o proportie insuficienta. De aceea este necesara interventia unor mecanisme corective (de redistribuire a bunastarii) care sustin populatia aflata in dificultate si care reprezinta, de fapt, obiectul politicilor sociale.
Gandirea politica si sociala de dreapta ia o varietate de forme. Esentiale sunt cele doua orientari: conservatorismul si liberalismul.
Conservatorismul scoate in evidenta ca premisa necesara a societatii mentinerea ordinii. Impune pentru importanta natiunii traditia si religia ca surse ale ordinii si identitatii.

in unele variante de conservatorism exercitiul puterii trebuie sa se bazeze pe paternalism. De aceea datoria guvernantilor este de a avea grija de cei care nu se pot descurca singuri. Conservatorismul implica un tip organic de societate in care toate partile sa contribuie la mentinerea societatii ca un intreg. Stabilitatea sociala necesita o ierarhie permanenta cu un grup de exercitare a puterii impus si respectat.

Liberalismul pune accent pe individualism si pe libertatea individuala. Libertatea personala inseamna libertate de interventie, pe fondul unei activitati tot mai reduse a statului. Statul trebuie sa asigure ordinea interna si externa si sa stabileasca conditiile pentru ca piata sa poata functiona liber.

Pentru noua dreapta, cand, explicatia majora pentru cresterea costurilor statului bunastarii poate fi gasita in saracia grupurilor care vad si care sunt interesate continuu in cresterea cheltuielilor cu serviciile publice. Esenta este de a reduce saracia reducand cheltuielile statului, diminuand fiscalitatea si capacitarea indivizilor pentru propria alegere in functie doar de propriile venituri. Libertatea individului va fi astfel in crestere iar statul isi va diminua din obligatii.

Toate variantele politicii de dreapta, respectiv ale politicilor sociale corelate sprijina proprietatea privata. Interventia statului in sensul reducerii inegalitatii economice este total respinsa.
Initial, "dreapta" era opusa democratiei. Multi ganditori liberali au crezut ca numai detinerea unei proprietati confera drepturi politice, erau astfel exclusi cei fara proprietati si femeile.

Conservatorismul respingea democratia considerand-o ca distructiva pentru autoritatea grupurilor conducatoare traditionale. Diferentele esentiale intre aceste teorii politice sunt; pentru liberali politicile sociale pot sustine piata iar pentru conservatori politicile sociale pot contribui la mentinerea ordinii.

Ideologia reformista se afla in centrul spectrului politic delimitat de ideile liberalismului si de egalitarismul radicalist. Reformismul are ca misiune imbunatatirea gradata si reforma serviciilor sociale destinate populatiei, rezolvarea problemelor sociale si economice prin actiuni rationale ale statului.

Statul keynesian al bunastarii constituie reprezentarea reformismului. Keynesianismul promoveaza interventia publica pentru rezolvarea problemelor sociale si economice determinate de somaj. Astfel statul bunastarii utilizeaza suportul social ca raspuns la nevoile acelora care, prin mecanismele pietei, nu-si pot asigura singuri un standard de viata adecvat.

Abordarile radicale in politicile sociale au trei surse principale:
1. Deziluzia impactului social al liberalismului. Radicalii sustin ca societatile moderne industrializate se caracterizeaza prin alienare in sensul ca acestea esueaza in crearea conditiilor sociale necesare dezvoltarii depline a oamenilor. Astfel in loc de o societate libera, cu indivizi prosperi si egali, cu libertate economica societatea capitalista se bazeaza pe exploatare, pe inechitate si pe conflict de clasa.

2. Deziluzia provocata de esecul reformismului in imbunatatirea sectorului social. in societatile capitaliste politicile sociale sunt constant influentate de nevoia de a sustine aceasta forma de organizare, veniturile primare si inegalitatile. Doar prin abolirea capitalismului si crearea unei societati bazata pe proprietate comuna si pe egalitate pot fi create conditii pentru dobandirea libertatii reale.

3. Schimbarea brusca a caracterului dezvoltarii capitalismului industrial. Ca alternativa, ca raspuns non-marxist radical se ofera o miscare catre o societate bazata pe o tehnologie simpla si pe organizatii mici. Se creeaza conditii ca oamenii sa traiasca in armonie si in relatii stranse unii cu altii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.