Proteine

Trimis la data: 2013-12-29 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cristinatheoo Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat sesiune
Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii.Prima mentionare a cuvantului proteina a fost facuta de catre Jakob Berzelius, descoperitorul acestora, in scrisoarea sa catre Gerhardus Johannes Mulder din 10 iulie 1838, scrisoare in care mentioneaza:"The name protein that I propose for the organic oxide of fibrin and albumin, I wanted to derive from [the Greek word] πρωτειος, because it appears to be the primitive or principal substance of animal nutrition".

Alcatuire:Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine.

Sinteza proteinelor:Abilitatea celulelor de a mentine un inalt nivel de ordine intr-un univers haotic depinde de informatia genetica, informatie care este exprimata, mentinuta, replicata si ocazional ameliorata printr-o serie de procese specifice cum ar fi: sinteza ARN si a proteinelor, repararea ADN, replicarea ADN si recombinarea genica.

In cadrul acestor procese, informatia dintr-o secventa lineara de nucleotide este transpusa fie intr-un alt lant de nucleotide (ADN sau ARN) fie intr-un lant de aminoacizi (peptid).Proteinele constituie mai mult de 50% din masa uscata a unei celule iar sinteza lor este esentiala pentru mentinerea statusului celular ca si pentru crestere si dezvoltare.

Sinteza proteinelor reprezinta cel mai complex proces biosintetic descris pana la momentul de fata; aceasta deoarece, la eucariote, procesul de sinteza a proteinelor implica activitatea a 70 proteine ribozomale diferite, a peste 20 de enzime necesare activarii aminoacizilor precursori, a zeci de proteine auxiliare alaturi de factori de initiere, elongare si terminalizare, a aproximativ 100 enzime aditionale pentru procesare finala a diferitelor proteine, a peste 40 de tipuri de ARNt. Circa 300 de macromolecule sunt implicate in cooperarea necesara sintezei proteinelor.

Sinteza proteinelor necesita, ca si constructia unei cladiri,
-"caramizi" care in acest caz sunt reprezentate de aminoacizi
-"transportorii" - ARNt specifici
-"constructori" - ribozomii
-"un plan", aici reprezentat de informatia cuprinsa in ARNm, copiat pe baza codului genetic cuprins in ADN

Biosinteza proteinelor este un proces prin care fiecare celula isi sintetizeaza proteinele proprii, prin intermediul unui proces care include multe etape, sinteza incepind cu procesul de transcriptie si terminind cu procesul de translatie. Procesul desi similar, este diferit in functie de celula: eucariota sau procariota.
Transcriptia-Procesul de transcriptie necesita prezenta unei singure molecule de ADN dublu catenar, numit ADN "sablon", molecula care intra in procesul de "initiere". Aici actioneaza enzima ARN polimeraza, enzima care se leaga de o anumita regiune din molecula de ADN, regiune (denumita promoter), de unde va incepe transcriptia.

Pe masura ce ARN polimeraza se leaga de promoter, lanturile de ADN vor incepe sa se desfaca. Urmatorul proces in care intra ADN este procesul de elongatie (alungire a catenei). Pe masura ce ARN polimeraza se misca de-a lungul catenei de ADN, are loc sinteza ribonucleotidelor complementare (ARNm - ARN mesager). Acest ARN, dupa cum ii arata si numele, se poate deplasa si in alte parti ale celulei cum ar fi reticulul endoplasmatic sau citoplasma.Are loc aditia unei grupari 5', grupare dinucleotidica care are rolul de a asigura stabilitatea ARN si de a-l transforma in ARN matur.

O secventa de aminoacizi este grefata in pozitia 3' terminala pentru protectie dar si pentru a sluji drept sablon pentru procesele urmatoare.Mai departe are loc formarea ARN, care este apoi utilizat in ribozomi pentru sinteza proteinelor. La procariote legarea ARN de ribozomi are loc dupa ce acesta este indepartat de nucleoid; in contrast la procariote acest proces are loc chiar in membrana nucleara si apoi translocat in citoplasma. Rata sintezei proteica poate ajunge la circa 20 aminoacizi la procariote, mult mai putin la eucariote.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.