Proteine

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.10 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poteinele sunt cele mai variate dintre toate moleculele organismelor vii si joaca un rol in fiecare aspect al uimitorului fenomen cunoscut ca viata. De fapt toate procesele vietii se desfsoara pe suprafata proteinelor.
Proteinele sunt alcatuite din molecule de aminoacizi, care inhiba in secvente diferite, pentru aproduce extraordinara varietate de proteine, ce se intalnesc in natura. Organismul uman nu poate fabrica toti aminoacizii si, deoarece este esential ca si ei sa fie obtinuti din hrana, acesti sunt consumati ca aminoacizi esentiali, ceea ce nu inseamna ca sunt mai valorosi decit ceilalti. Aminoacizii produsi de organism se numesc neesentiali.

Aminoacizii esentiali: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina si histidina.
Aminiacizii neesentiali: glicina, acidul glutanic, arginina, acidul aspartic, prolina, alanina, serina, tirozina, cisteina, asparagina si glutamina.Proteinele umane sunt alcatuite din sute de aminoacizi, unele chiar din peste o mie. Organismul uman contine aproximativ 50.000 de proteine diferite si in fiecare celula se gasesc 4000 - 5000 de proteine, cu cele mai variate functii.

Furnizorul principal de proteine sunt plantele, de aceea proteinele de origine vegetala se numesc primare si cele de origine animala se numesc secundare. Proteinele de origine animala pentru a putea fii atacate de enzime necesita o cantitate mai mare de aciditate. Astfel albusul de ou are nevoie de un pH de 1.5, care e mult mai acid decat valoare optima pentru enzima. Proteinele animale necesita o sedere mai mare in stomac, ceea ce da senzatia mai prelungita de satietate, dar fara vreun avantaj nutritiv.

S-a constatat de foarte mult timp ca proteinele de origine animala nu sunt cele care ne aduc beneficiile cele mai importante, ci cele vegetale. Mitul ca cineva care vrea sa aiba muschi trebuie sa manance carne a fost denuntat din 1913.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.