Protide

Trimis la data: 2015-02-16
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_T
Dimensiune: 236kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Protidele sunt biomolecule cu structura complexa, constituenti universali si indispensabili ai tuturor formelor de viata. Este putin probabil sa existe in univers alt tip de molecule cu proprietati mai remarcabile decat cele ale protidelor (protos = cel dintai), ele asigurand organizarea si mentinerea structurilor morfologice ale celulelor, precum si manifestarea functiilor si activitatilor vitale ale acestora.
Proportia protidelor in organismele vii este mai constanta decat a lipidelor si glucidelor; in regnul vegetal, continutul de protide este mai mic si foarte variat, in functie de specie si organ. Continutul cel mai mare de protide se gaseste in organele de rezerva ale plantelor, in semintele de leguminoase, o cantitate mijlocie se gaseste in boabele de cereale, cele mai putine protide gasindu-se in legume, radacinoase si tuberculifere.

Este esential de remarcat rolul dominant al protidelor in organismele vii, deoarece nu se cunosc forme de viata fara protide. Astfel, reactiile chimice din celule depind de combinarea enzimelor de natura proteica cu diferitele substraturi, structuri cum ar fi cele ale muschilor depind de interactiile dintre protide, controlul genetic este determinat de interactiile protide-ADN, activitatea nervoasa implica interactii transmitator-protida, imunoprotectia se bazeaza pe interactii anticorp-antigen.

Protidele prezinta proprietati fizico-chimice caracteristice care sunt corelate cu un continut de energie ridicat (entropie ridicata), ceea ce le asigura atributiile unui sistem dinamic in permanenta autoreinoire si interactiune cu mediul exterior.
Constituind suportul chimic structural si functional al materiei vii si al fenomenelor specifice acesteia, protidele sunt purtatorul material al insusirilor biologice: diferentierea, cresterea, dezvoltarea si reproducerea.

Protidele indeplinesc in organism, datorita inaltului grad de organizare si diversitate, roluri multiple:
• rol structural (plastic), fiind constituenti principali ai protoplasmei si nucleului celular. Ele reprezinta: 65-70% din materia uscata a organismului animal, 2-35% din materia uscata a organismului vegetal, 80-90% din materia uscata din microorganisme;
• rol biocatalitic, deoarece sub forma de enzime, catalizeaza selectiv reactiile biochimice din organismele vii;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.