Prozopopee

Trimis la data: 2014-02-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. prosopopee, de la gr. prosopopoiia, de la prosopon "persoana" si poiein "a face". Este figura de stil prin care se da glas persoanelor absente, uneori chiar si mortilor, si se inzestreaza cu facultatea actiunii si a miscarii obiecte de regula inanimate.

Referate similare:

In retorica antica se face deosebirea, de multe ori, intre P. si ethopoeia, de la cuvintele grecesti ethos "caracter" si poiein "a face"; ethopoeia este definita drept plasmuirea caracterelor si imaginarea discutiilor intre diferite personaje. Quintilian (Arta oratorica, 9, 2, 31) inglobeaza amandoua figurile in aceeasi definitie.

Un domeniu predilect al P. este umanizarea unor colectivitati: patria, orasul si discursurile tinute in numele lor. Este celebra P. legilor din dialogul Criton al lui Platon, unde legile i se adreseaza lui Socrate pentru a-l determina sa nu evadeze. Cicero, in Catilinara I, introduce o P. a patriei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.