Psalmul de taina

Trimis la data: 2006-03-26 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 2369
Autor: Costin R. Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O altă poezie pătrunsă de fiorul religios este Psalmul de taină, însă aceasta se deosebeşte de Mîhniri prin faptul că nu vulgarizează iubirea, femeia, prezentând-o însă ca pe o formă de epifanie, care este, însă, a unui sacru fals! , psalmistul erotic răsturnând cultul în blasfemie " .

Poezia pare a fi consecinţa acelei rupturi sau îndepărtări a iubitei, ruptură pe care bărbatul-poet mai mult o doreşte decât o respinge (cf. şi Melancolie, De-abia plecaseşi), iar această ruptură se dovedeşte constructivă sub raport estetic (Ibidem, pag. 58).

Tonalitatea este diferită faţă de cele precedente, Tonului elegiac al poemelor iubirii moarte înainte de a se naşte substituindu-i-se tonul odei în invocaţia iubitei (Nicolae Balotă, op. cit. , pag. 138). În această odă, lauda se curmă brusc, preschimbîndu-se în contrariul ei, în invectivă (Ibidem).

Însă, odată produsă ruptura, poetul porneşte o adevărată diatribă împotriva femeii, aşa cum se întâmplă şi în poemul de faţă, care se constituie într-o reală capodoperă a liricii sale erotice, după propria-i mărturisire: poate cea mai bună poezie a mea de pînă atunci! . Cu toate acestea, poezia a fost respinsă de o revistă, cu doi ani înainte de a fi publicată" .

Poezia se deschide cu o exclamaţie, începând, astfel, brusc, ca o invocaţie a celei pierdute :
O, tu aceea de-altădată,
ce te-ai pierdut din drumul lumii !
Care mi-ai pus pe suflet fruntea
Şi-ai luat într-însul locul mumii.

Dealtfel, această poezie poate fi regăsită, într-o primă variantă, într-o Agată (4) :
Iar tu, aceea de-altădată,
care-ai întins în mine ceaţă,
revin-o doar o clipă-n viaţă,
căci eşti în mine neuitată;
apari din lumea ta, te chem !
apari subt negrul meu tavan,
căci voi : cu glas de uragan
să te blestem.

Este foarte probabil ca, în biografia poetului, să fie un moment pe care nu şi l-ar mai dori repetat : copilăria. Dealtfel, chiar singur poetul a declarat că e singura perioadă pe care nu ar mai dori să o retrăiască. Însăşi debutul său, cu poezia Tatălui meu, stă sub semnul acestei experienţe familiale, copilul fiind lipsit de obişnuita dragoste părintească.

În ceea ce o priveşte pe mama sa, lucrurile stau mai bine, poetul mărturisindu-şi în Icoane de lemn regretul de a o fi părăsit : Mi-aduc aminte, ca un început al vieţii mele noi, pragul casei, cu mama-n prag, îmbrăţişată ; lacrimile ei, în care cădeau mute lacrimile mele. Nu voi putea niciodată să mă lămuresc cum am părăsit-o.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.