Psihologia Apararii

Trimis la data: 2009-08-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Razvan Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Considerata ca o activitate procesuala complexa, apararea impune ca la eforturile persoanei ce lupta pentru apararea drepturilor si intereselor sale sa se alature si participarea unui aparator, care poate fi o persoana aleasa sau numita în proces, în scopul de a ajuta partile sa-si apere interesele ocrotite de lege.

Constitutia României rezerva un loc deosebit dreptului la aparare, în art. 24 alin. 1, subliniind ca dreptul la aparare este garantat. În alin. 2 al aceluiasi articol se arata ca în tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.

Organizarea si exercitarea avocaturii în România au fost reglementate prin Decretul nr. 281/21 iulie 1954 care a fost modificat esential prin Decretul-Lege nr. 90/1990.

În prezent, organizarea si exercitarea profesiei de avocat este reglementata prin Legea nr. 51/1995. Aceste acte normative, având menirea de a defini statutul avocatului în sistemul procesului judiciar, au ca punct de plecare reglementarile privind dreptul de aparare si drepturile aparatorului cuprinse în legile de modificare a Codului de procedura penala (art. 171-174, 513-522), în Constitutia României (art. 24), în Legea de organizare judecatoreasca nr. 92/1992 (art. 7 si art. 8), în Codul de procedura civila (art. 74-81), precum si în art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului ratificata de România prin Legea nr. 30/1994.

Apararea drepturilor se realizeaza si din oficiu de catre organele statului abilitate în acest scop (politie, procuratura, Garda Financiara etc.).

Potrivit dispozitiilor art. 1 alin. 2 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, aparator poate fi numai un avocat, membru al unui barou de avocati, din care face parte si care îsi desfasoara activitatea într-una din formele prevazute de lege: cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale.

Pentru ca o persoana sa dobândeasca calitatea de avocat, trebuie sa îndeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
1. sa fie membru al unui barou din România. Pentru a fi membru al unui barou, trebuie urmata procedura înscrierii în barou, precum si cea privind primirea în profesie (art. 27 si urmatoarele din Statutul profesiei de avocat);

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.