Psihologia copilului cu dificultati de invatare - deficit de atentie

Trimis la data: 2009-08-21
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 7.40 / 10
Downloads: 15
Autor: Alexandrina rodica
Dimensiune: 35kb
Voturi: 54
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Semnificaţia sintagmei dificultăţide învăţare este prezentă (în plan teoretic) adesea contradictoriu şi confuz, ca atare legătura cu practica este destul de dificilă.Conceptul de dificultăţi de învăţare este cunoscut mai ales ca dificultăţi şcolare şi anume ca „dificultăţi care le întâmpină unii elevi în asimilarea cunoştinţelor, în formarea competenţelor” (Mircea Stefan, Lexicon pedagogic, p.90, 2006, Aramis, Bucureşti). De obicei, dificultăţile de învăţare apar de timpuriu, în însuşirea cititului (dislexie), a scrisului (disgrfie), şi duc la manifestări de anxietate, neâncredere în sine, pierderea motivaţiei învăţării.
Definirea dificultăţilor de învăţare este necesară pentru a realiza o concordanţă între nevoile reale ale practicii educaţionale şi conceptualizarea lor. Este acceptată existenţa unui număr mare de copii care prezintă dificultăţi de învăţare cel puţin o scurtă perioadă de timp din şcolaritatea lor. Practic,nu există copil care să nu întâmpine greutăţi măcar o dată în învăţarea din şcoală. Pe de altă parte,sfera învăţării umane este mult mai largă decât invăţarea şcolară. Există o categorie largă de elevi ale căror dificultăţi uşoare deînvăţare, necunoscute la timp,fără inter-venţie,pot duce la insucces şcolar.

O altă categorie de elevi prezintă dificultăţi de învăţare false, pasagere, care însă îi etichetează şi le vor influenţa adaptarea şcolară, datorită percepţiilor sociale, adică a felului cum sunt percepuţi de ceilalţi şi modul cum acestea influenţează structura personalităţii şi încrederea în sine. Dificultăţile specifice de învăţare-tulburările în sfera capacităţilor de învăţare-, alături de cele menţio-nate mai sus, constituie o categorie de probleme puţin cunoscute şi, de regulă, neglijate în şcoala obişnuită.

1.1.2. DIFICULTATI SCOLARE
De cele mai multe ori,problematica dificultăţilor de învăţare se discută în raport cu şcoala şi cu adaptrea copilului la sarcinile învăţării şcolare, deşi o astfel de abordare limitează problematica şi îm-piedică înţelege-rea învăţării ca activitate general umană, limitând-o la activitatea din planul şcolar. Astfel, în spaţiul şcolii, di-ficultăţile de învăţare semnifică existenţa unor piedici, probleme în abordarea învăţării şcola-re.Deoarece afectivitatea constă în reflectarea relaţiei dintre subiect şi obiect, presupunând o mare încărcătură energetică de emoţii, sentimente, pasiuni, dispoziţii, afecte (furie, mânie, ...), iar moti-vaţia este o sursă de activitate, asigurând condiţiile acţiunii şi îndeplinind şi o anumită funcţie de direcţionare, este vorba mai mult despre modul în care ştim să acţionăm asupra afectivităţii şi motivaţiei co-pilului, adaptat stadiului de dezvoltare. Pătrunzând mai adânc în această sferă, observăm că dificultăţile şco-lare au ca-uze foarte diferite (interne=biologice, psihologice; externe=condiţiile oferite de familie, şcoală, so-cietate) şi pot îmbrăca forme extrem de variate .

Dificultăţile şcolare marchează “momente de stagnare şi de desfăşurare necorespunzătoare a activităţii de cunoaştere în procesul învăţării şcolare.”(Dicţionar de pedagogie,1979,p.34)

1.2.PRINCIPALELE DIFICULTATI DE INVATARE
Dificultăţile de învăţare pot fi legate de deficitul dezvoltării intelectuale, lipsa unor aptitudini, dar adesea sunt simptomul unei inadaptări şcolare sau efectul unei metodologii didactice care nu ţine seama de individualitatea elevilor.

Printre primele ordonări ale problemelor de învăţare sunt evidenţiate următoarele :
- tulburările sau deficienţele intelectuale;
- tulburările senzoriale;
- tulburările motorii;
- tulburările perceptiv vizuale;
- tulburările perceptiv auditive;
- instabilitatea comportamentală;
- inhibiţia de tip emoţional;
- tulburările limbajului;
- tulburările psihomotricităţii;
- deficite de atenţie şi concentrare;
- hiperactivitatea;
- impulsivitatea;
- abstracţia.

Aceste manifestări ale difcultăţlor de învăţare se întâlnesc şi în diagnosticarea medicală a unor boli psihice ce necesită intervenţie de specialitate, dar care includ rolul foarte important al familiei şi şcolii.

1.3.DISCIPLINELE CARE CONTRIBUIE LA STUDIUL DIFICULTATILOR DE
INVATARE SI LA INTERVENTIA SPECIALIZATA
De la început trebuie menţionat faptul că atât evaluarea, cât şi intervenţia specializată în dificultăţile de învăţare sunt interdisciplinare şi complexe. La fel cum studiul domeniului menţionat se găseşte la confluenţa educaţiei cu psihologia,cu medicina şi logopedia,la fel cunoaşterea şi remedierea dificultăţilor de învăţare au ca punct de plecare o abordare de echipă. Perspectiva multidisciplinară este necesară datorită complexităţii problemelor de învăţare şi a câmpului cercetat.

Căt de complex este tratat acest domeniu şi ce importanţă are datorită interconexiunilor dintre dome-niile ştiinţei şi practicii actuale este redat cel mai bine de modelul lui J.Lerner(Lerner J.,1986, apud Vrăsmaş E.,2007,p.45).El consideră că tulburările de învăţare sunt” un câmp de studiu şi aplicaţie interdisciplinar” . Există patru câmpuri largi care se implică în tulburările de învăţare: educaţia, psihologia, limbajul şi me-dicina.În adăugire,există şi alte profesii referitoare la beneficiarii intervenţiilor,conţinutul acţiunii şi la profesioniştii implicaţi.Din psihologie ramurile cele mai implicate sunt:psihologia şcolară,neuropsihologia, psi-hologia clinică,psihologia educaţională,psihologia dezvoltătii şi cea cognitivă.Din domeniul educaţional studiul dificultăţilor de învăţare presupune:educaţia obişnuită,educaţia specială,educarea citit -scrisului, educaţia fizică şi dezvoltarea curriculumului.

Din medicină se antrenează:pediatria, neurologia, oftalmo-logia, citologia, psihiatria, farmacologia, endocrinologia, nursingul. Din ştiinţele ce studiază limbajul este vorba de: patologia vorbirii şi limbajului, dezvoltarea limbajului ,lingvistica ,psiholingvistica. Alte profe-sii implicate în studiul tulburărilor de învăţare se referă la: părinţi, optometrie, audiologie, andrologie, servicii sociale ,terapie fizică, bio-chimie, consiliere şi orientare, terapiile ocupaţionale, avocatura legală etc.

Educaţia îşi aduce aportul atât în dezvoltarea domeniului,cât şi în practica intervenţională,prin metodele şi tehnicile pe care le propune şi le aplică. Psihologia intervine în domeniul cunoaşterii dezvoltării copilului,prin teoriile învăţării şi abordările psihologiei şcolare. Logopedia intervine prin aceea că majoritatea dificultăţilor de învăţare se referă la limbaj şi la expresivitatea acestuia. Medicina intervine în cercetarea domeniului,dar şi în practica intervenţiei,prin aportul medicilor de specialităţi diferite şi prin intervenţii cu suport medical. Toate aceste discipline intervin cu specialiştii lor,care se adaptează problematicii menţionate,dar şi activităţilor şi deciziilor în echipă,foarte importante în alegerea şi rezolvarea adecvată a unei intervenţii integrate şi complexe specifice dificultăţilor de învăţare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.