Psihologia damnarii

Trimis la data: 2004-10-20
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 54
Nota: 8.27 / 10
Downloads: 20
Autor: Eliza
Dimensiune: 94kb
Voturi: 101
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tinerete fara Batranete si Viata fara de Moarte nu poate fi revendicată de nimeni fiind dorinţa tuturor. Pentru a susţine şi duce la împlinire o năzuinţă ca aceasta - universală - textul cere acoperire pretutindeni şi oricând. De-aceea fiecare se descoperă ori pătimeşte sub cuvinte. Avem aici dorinţa fără de margini sau căreia nu i se găsesc limite şi cuprinsă totuşi în gândul omului.
La pagina celei mai de temut neîmpliniri din cursul vietii sta esecul nevoii de-a te salva ori prelungi în timpul caruia esti dator sa i te daruiesti la vreme. Nu altceva zice convins basmul : A fost odata un împarat mare si o împarateasa, amândoi tineri si frumosi care voind sa aiba copii au facut de mai multe ori tot ce trebuiau sa faca pentru aceasta. Au umblat pe la vraci si filosofi ca sa caute la stele si sa le ghiceasca daca or sa faca si ei copii dar în zadar. Tot ce este mai important în viata noastra se afla la un pas de ignoranta omului.

Destinul nu se vrea condus ci urmat. Acela care vrea sa îl caute e nevoit sa-si coboare ochii de la cer pe drumul unde fara îndoiala va porni însotit de tot ce-l exprima si apara : În sfârsit auzind împaratul ca este la un sat aproape un unchias dibaci a trimis sa-l cheme dar el raspunse trimisilor ca are trebuinta sa vie la dânsul. S-au sculat deci împaratul si împarateasa si luând cu dânsii vreo câtiva boieri mari, ostasi si slujitori s-au dus la unchias acasa.

Cel ce se vrea parinte nu asculta ci cauta sa-si forteze destinul : Unchiasul cum i-a vazut de departe a iesit sa-i întâmpine si totodata le-a zis : - Bine ati venit dar ce umbli împarate sa afli ? Dorinta ce-o ai o sa-ti aduca întristare. - Eu nu am venit sa te întreb asta - zise împaratul - ci daca ai ceva leacuri care sa ne faca sa avem copii, sa-mi dai. - Am - raspunse unchiasul - dar numai un copil o sa faceti. El o sa fie Fat-Frumos si dragastos însa parte n-o sa aveti de el. Ce înseamna aceasta daca nu aducerea în viata parintilor a unei fiinte fara de ursita si prin urmare nesortita la a veni pe lume ? Bucuria le acopera judecata : Luând împaratul si împarateasa leacurile s-au întors veseli la palat si peste câteva zile împarateasa s-a simtit însarcinata. Toata împaratia si toata curtea si toti slujitorii s-au veselit de aceasta întâmplare. Rostul dat ori nu e o poveste de cuvintele careia nu e bine sa te atingi asa cum fac cei doritori de-a se numi si ei parinti.

Pruncul rebel îsi face din lacrimi oglinzi în care vorbele lumii n-au ce cauta si nici ce vedea : Mai-nainte de-a veni ceasul nasterii copilul se puse pe un plâns de n-a putut nici un vraci sa-l împace. Atunci împaratul a început sa-i fagaduiasca toate bunurile din lume dar nici asa n-a fost cu putinta sa-l faca sa taca. Fiinta lipsita de soarta îsi cauta rostul venirii pe lume care - neprevazut - ajunge prin disperare fagaduit : În sfârsit daca vazu si vazu ca nu tace împaratul îi mai zise : - Taci dragul tatei ca ti-oi da Tinerete fara Batrânete si Viata fara de Moarte. Dorinta tuturor mereu visata si acum rostita se loveste de tarâmul dorului provocându-i acea rana în care orice gând-plâns îsi lasa cuvintele devenind mut : Atunci copilul tacu si se nascu.

Fat-Frumos simte în inima dorului pulsul timpului promis si caruia trebuie sa i se ofere : - Tata a venit vremea sa-mi dai ceea ce mi-ai fagaduit la nastere. Portile deznadejdii sunt deschise cuvintelor straine de orice limba si care vin din disperare : Auzind aceasta împaratul s-a întristat foarte tare si i-a zis : - Dar bine fiule de unde pot eu sa-ti dau un astfel de lucru nemaiauzit ? Si daca ti-am fagaduit a fost numai ca sa te împac. În realitate fatul acela frumos sau cel fara de nume se declara din rândul celor de pâna la nastere anume sau Fat-Frumos. Între el si lume se pune hotar peste care nu se mai poate trece : - Daca tu tata nu poti ca sa-mi dai ceea ce mi-ai promis apoi sunt nevoit sa cutreier toata lumea pâna voi gasi fagaduinta pentru care m-am nascut.

Atunci toti boierii si împaratul detera în genunchi cu rugaciune sa nu paraseasca împaratia fiindca ziceau boierii : - Tatal tau de-acum înainte e batrân si o sa te ridicam pe tine în scaun si avem sa-ti aducem cea mai frumoasa împarateasa de sub soare de sotie. Muntele apare din Marea Rostire : N-a fost cu putinta nimeni sa-l întoarca din hotarârea sa ramânând statornic ca o Piatra în Vorbele lui. Fat-Frumos coboara în memoria timpului apus unde-si descopera chemarea. Adevarul spre care el porneste e tânjit de toti. De-aceea la orizontul povestii eroul priveste ca-n ochii nostri de vreme ce stie ca trebuie sa-si ia din viata celorlalti portia de timp în drumul lui catre tarâmul fagaduintei : Îmbracat ca un viteaz cu palosul în mâna calare pe calul ce-si alesese îsi lua ziua buna de la toti boierii cei mari si cei mici, de la ostasi, de la toti slujitorii curtii, care cu lacrimi în ochi îl rugau sa se lase de-a face calatoria aceasta ca nu care cumva sa mearga la pieirea capului sai.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.