Psihologia in era informatiei

Trimis la data: 2002-11-07
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.08 / 10
Downloads: 347
Autor: Elena Boncea
Dimensiune: 13kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dezvoltarea excepţională a tehnologiilor informaţionale a schimbat modul în care oamenii interacţionează cu computerul. Avansarea tehnologică a comutat atenţia de la computer la faptul ce pot realiza oamenii prin intermediul acestor maşini. Cel mai evident semn în ceea ce înseamnă această schimbare o reprezintă dezvoltarea reţelei Internet.
Evoluţia tehnologică ne lasă să credem că Internet-ul poate deveni în viitorul apropiat mediul dominant de comunicare, o interfaţă utilizată în relaţiile interpersonale şi managementul informaţiei. Succesul lui creează un nou spaţiu psihosocial ce reprezintă un teren fertil pentru relaţiile şi rolurile sociale, pentru un sens a identităţii.

După cum subliniază Sherry Turkle de la Massachusetts Institute of Technology, "Reţeaua Internet este o tehnologie a identităţii - multe din cele făcute de oameni pe Internet reprezintă o auto- descriere şi prezentare, de la căutarea de informaţie şi comunicarea prin e-mail, până la comunicarea prin chat sau crearea de pagini personale".
"Reţeaua Internet este un loc sigur pentru a încerca diferite identităţi, voci şi roluri", afirmă John Suler,psiholog şi cercetător de la Rider University.

Rezultatul acestor noi identităţi este un nou sens pe care îl capătă spaţiul fluid numit în mod uzual spaţiu virtual, realitate virtuală sau ciberspaţiu. Acest spaţiu este un univers cu lucruri care pot fi văzute şi auzite, dar care nu sunt obiecte fizice şi nici nu sunt neapărat reprezentări ale unor obiecte fizice.

Aceste lucruri sunt construite din informaţia provenită din lumea fizică, dar şi din acumulările şi schimburile de cunoaştere iniţiate de oameni în domeniul culturii, ştiinţei, artei etc. În acest sens, scopul major al psihologiei este să mediteze ce pot face pentru ca oamenii să facă o conexiune mai bună între ciberspaţiu şi viaţa lor.Dacă acceptăm definiţia reţelei Internet ca interfaţă generală de comunicare, apare o întrebare importantă privind forma acestei comunicări şi, mult mai important, cum ne va afecta pe ea pe noi? Aceasta ne face să ne întrebăm ce fel de realitate este Internet-ul.

Internet-ul este un mediu care poate fi experimentat în mai multe feluri. Cu toate că computerul şi tastiera sunt în mod uzual mediatorii experienţei noastre pe Internet, există diferite modalităţi în care utilizatorii pot explora reţeaua globală, se pot auto-prezenta şi pot comunica utilizându-le.

Recent, Wallace a identificat şase tipuri diferite de mediu specifice reţelei Internet. Ele diferă prin caracteristicile de bază care ne afectează comportamentul atunci când le utilizăm:
- World Wide Web-ul (WWW);
- poşta electronică (e-mail);
- grupurile de discuţie asincrone (newsgroups);
- chatul sincron (Internet Relay Chat);
- mediul MUD - multi user dungeons (mediu bazat pe text);
- metarealităţile (3D - mediile tridimensionale);
- voce şi video interactive.

După cum notează autorul, "cel mai important mediator al comportamentului în aceste medii sunt scopurile oamenilor care le utilizează". În mod particular, utilizarea lor depinde de modul în care sunt interpretate, ce se proiectează în ele şi ce credem noi despre realitatea cotidiană. În acest sens, experienţa trăită pe Internet poate fi definită ca un procesprin care un grup de actori sociali într-o situaţie dată negociază înţelesul diferitor situaţii ce apar între ei. Această definiţie are două implicaţii importante care sunt decisive pentru modul în care psihologia trebuie să se apropie de Internet. Dacă Internet-ul este un proces de negociere, apoi

1. unica cale de înţelegere este studierea subiecţilor implicaţi in acest proces nemijlocit în mediul în care ei operează, înţelegând că contextul social în care se realizează experienţa legată de Internet joacă un rol crucial;

2. se vor dezvolta noi procese şi activităţi, cum ar fi provocarea şi schimbarea relaţiilor iniţiale existente între subiecţi şi context.

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că aceste două afirmaţii sunt adevărate. Conform lui Mantovani [8], la începutul anilor '90 s-a produs o schimbare în paradigma de cercetare a interacţiunii persoană-computer şi persoană-computer-persoană. Rezultatul principal al acestei schimbări a fost înţelegerea că interacţiunea poate fi pe deplin înţeleasă doar prin analiza detaliată a contextului social în care ea are loc [8]: "... din acest punct de vedere nu trebuie să mai vedem oamenii doar ca utilizatori ai unor sisteme date, dar ca 'actori' sociali. În alte cuvinte, indiferent dacă sunt utilizatori experţi în utilizarea computerului sau nu, oamenii acţionează independent şi au propriile lor motive pentru a o face, iar computerele şi sistemele trebuiesc adaptate pentru oameni şi nu vice versa".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.