Psihologia jocului

Trimis la data: 2011-12-04
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.76 / 10
Downloads: 389
Autor: Radu angelica
Dimensiune: 18kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fiecare tip de activitate umana poate capata, in functie de domeniu si importanta, anumite valente ludice.Vom detalia modul de evolutie al jocului in functie de varsta de referinta.Perioada 0 - 1 AN
In perioada de debut a vietii se observa o variata activitate preludica. Contactul intre copii se stabileste chiar daca ei se joaca separat. Fiecare se joaca singuri, dar schimba priviri din cand in cand, isi surad, isi arata ceva. Aceasta etapa preludica este o faza pregatitoare a jocului comun: fiecare vrea sa atraga pe celalalt in jocul lui.
Comunicarea in joc si interactivitatea incep cu schimbul de obiecte.
Exemplu: Un baietel de 9 luni si o fetita de 8. Fetita se joaca fericita cu un clopotel, gangureste, scoate sunete de satisfactie: baietelul o priveste, ii zambeste; ea ii rade ... surad impreuna.
Ea se joaca si el o priveste. Acum devine el activ si impinge sunatoarea catre fetita, dansa o ia si el cauta sa o apuce.

El ia clopotelul si suna. Ea ii da sunatoarea si intinde mana dupa clopotel; fata ia clopotelul si il suna. Amandoi copiii sunt radiosi. Ea ii da inapoi clopotelul.In jurul varstei de 1 an, apare jocul "in colaborare".Exemplu: O fetita de 11 luni si un baietel de 1 an si 6 luni.In prima faza ea este mai activa si a luat toate jucariile. In faza a doua, devine el activ, ii ia cele trei jucarii: bastonasul, toba si clopotelul. Ea intinde mana dupa toate, el ii da bastonasul. Amandoi se privesc multumiti si rad.

Acum ea bate cu bastonasul pe toba pe care el i-a intins-o, amandoi rad. S-a creat o apropiere plina de intelegere, un moment de perfecta comuniune.In aceasta faza de sociabilitate intensa, apare astfel sentimentul de "colaborare", de "spirit de echipa", sentiment tainic de apartenenta la grup.Nu intotdeauna afectele sociale sunt pozitive, pot aparea si reactii contrare.

Exemplu: Un copil impinge la o parte pe altul care ii smulge jucaria din mana si apoi rade triumfator; celalalt sta linistit, supus nu indrazneste sa se apere. Sau, dimpotriva, se impotriveste, se arunca asupra rivalului si ii ia jucaria. Apar, astfel, relatii de dominare, de supunere sau rivalitate.Cercetarile experimentale arata ca, pana la varsta de 1 an, raportul dominatie-supunere este in functie de varsta. Cel care joaca rolul de dominator este, de obicei, mai varstnic.

Mai pot exista si exceptii. Se poate impune copilul cel mai vioi, ager etc.Perioada 1 - 3 ani (anteprescolara)Copilul pana la 1 an realizeaza progrese relativ mari in ceea ce priveste dezvoltarea. Cu varsta anteprescolara si cele urmatoare el incepe un proces nou de patrundere in cercul de viata si activitate al adultilor. Copilul incepe sa cunoasca obiecte din ce in ce mai numeroase si variate. El observa cum sunt acestea folosite de adulti si imita actiunile lor.

Pe aceasta cale el reuseste sa realizeze ca obiectele au anumite functii fixate de catre regulile sociale. Pana la 1 an el foloseste obiectele pentru aceleasi gesturi stereotipe: prehensiune, aruncare, tarare, impingere etc. Acum el le foloseste cu destinatie mult mai specifica: lingura pentru a manca, cana pentru a bea etc.
Deprinderile se realizeaza la aceasta varsta prin doua actiuni:

imitatie si prin jocul-manipulare a obiectelor.Imitatia actiunii cu obiecte incepe de timpuriu (10 - 11 luni), insa incepe impreuna cu cei maturi si din initiativa acestora. Din aceasta cauza numarul obisnuintelor este mic.Copilul devine tot mai constient ca activitatea cu obiectele este dependenta de dorintele si vointa sa. El realizeaza ca poate efectua o multitudine de actiuni si ca este subiect al activitatii. Jocul este terenul de manifestare al intregului potential psihic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.