Psihologia perceptiei peisajului

Trimis la data: 2012-05-11
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Dannaella
Dimensiune: 59kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Peisajul este lumea din jurul nostru, incluzand tot ceea ce vedem sau simtim oriunde ne-am afla. Este continuu in spatiu si timp - in spatiu ca o serie de evenimente fizice si sociale, iar in timp ca o continuitate a acestor evenimente care modifica constant spatiul.Lumea asa cum o vedem este un concept destul de vag, avand in vedere ca fiecare om percepe mediul inconjurator in mod diferit, fiecare avand sistemul propriu de valori. Din pacate omul nu se multumeste doar cu statutul de observator, modificand mediul in care traieste. Este o actiune ce nu poate fi impiedicata pentru ca omul, prin natura sa evolueaza modificand automat spatiu inconjurator lui.
Schimbarile insa pot fi si creatoare, nu numai distructive. Se pot crea noi valori, noi resurse, noi dimensiuni, noi experiente, noi relatii cu elementele familiare si straine, o intelegere a lumii si a locului nostru in ea. Si aici intervin oamenii creatori care fac toate aceste lucruri folosind observatia, analiza si sinteza apoi procesul planificarii si in final al amenajarii. De aici reiese importanta perceptiei peisajului ca o actiune necesara in activitatea amenajarii.
Peisajul, ca si natura si societatea umana, nu este static sau fix.

Se afla intr-o modificare constanta, progresand sau regresand. Acest fapt este adevarat chiar si in peisajul salbatic care pentru noi este intr-un echilibru constant si pare neschimbat de foarte mult timp. Schimbarea se petrece insa foarte incet fiind imperceptibila pentru "ochiul" uman care "priveste" oricum de putin timp. Rata schimbarii poate crese abrupt insa ca rezultat al combinarii unor forte, a unor factori printre care de obicei se afla si cel antropic.

Peisajul se transforma datorita unor procese insumate continue din trecut prin prezent spre viitor. Aceasta suma de procese este prezenta constant chiar daca continutul si proportia diferitelor componente se modifica si se ajusteaza constant uneori apropiindu-se de echilibru dar niciodata atingandul cu adevarat.Procesele naturale sunt de baza in transformarea peisajului iar omul le poate incetini sau accelera. Aceste procese includ forte geologice precum miscarile placilor tectonice, actiunile apei in toate ipostazele ei (ca precipitatii, inghet, eroziuni, precum si ca agitator al reactiilor chimice si biologice), vant si temperatura.

De asemenea sunt inclusi aici si fortele biologice, vegetatia si actiunile acesteia in formarea solului si stabilizarea sa, fauna si factorul antropic ca surse de activitate creatoare sau destructiva. Factorul animal are un efect pozitiv asupra calitatii vizuale a peisajului si este o parte integranta care nu perturba balanta proceselor naturale. Factorul antropic este relativ nou in mediu, aparand in urma cu aproximativ 50.000 de ani ca o forta constienta capabila de observare si analiza. Cu toate ca a aparut "de curand" omul a reusit printr-un ritm din ce in ce mai rapid sa transforme natura pe placul sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.