Psihologia persoanelor cu nevoi/cerinte speciale

Trimis la data: 2016-04-03
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 0
Autor: yo.nicko
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Psihologia persoanelor cu nevoi/cerinte speciale sau Handicapatologia, cuprinde problematica persoanelor indreptatite sa primeasca din partea statului asistenta recuperatorie si protectie speciala, cunoscuta sub sintagma "persoana in dificultate" (sau psihologia suferintei umane), sau din ce in ce mai utilizata denumirede "persoana handicapata", exprimand o suferinta bio-psiho-sociala. Termenul de HANDICAP trebuie pastrat in acceptiunea sa curenta de dezavantaj, de diferenta defavorizanta, de consecinta temporara sau de durata, aparuta ca urmare a deficientelor.
Handicapul poate avea o dubla determinare: si din partea individului, dar si partea mediului. Ca expresie a confruntarii dintre incapacitatea subiectului si viata cotidiana, handicapul nu poate fi interpretat ca o constanta uniforma si neproblematica. Numai pe baza unei investigatii concrete si contextuale , efectuate de specialisti - din care psihologul nu poate fi omis si nici substituit - se poate deduce in ce masura anumite deficiente, infirmitati,incapacitati, sunt sau nu generatoare de handicap. D. Rusu, 1997,sustine faptul ca, pentru a se evita dificultatile in stabilirea prevalentelor, a diferentelor de evaluare se impune o interventie cu corectii succesive intre prevalenta stabilita si prevalenta reala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.