Psihologia reconfortarii

Trimis la data: 2004-07-02
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 8.78 / 10
Downloads: 1358
Autor: Eliza
Dimensiune: 25kb
Voturi: 65
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Elaborat în anii ’20 pierdea prin dependenţa clientului de sugestiile date de terapeut. Metoda Hipnozei Fracţionate a lui Oscar Vogt (1916) şi anume Auto-Hipnoza a fost percutant adoptată. Trainingul Autogen apare ca metodă de relaxare prin exerciţii sistematice de concentrare asupra unor formule sugestive - formule inductoare). Senzaţia de greutate este consecinţa firească a relaxării musculare. Trainingul se face iniţial de câte 3 ori pe zi apoi odată pe zi. Primele efecte stabile notabile apar la 3 luni după debutul AAS.
Relaxarea este un proces activ, pedant voliţional şi direcţionat spre o cunoaştere ipsogenă conştientă cu potenţă anti-stres.

ANTRENAMENTUL AUTOGEN SCHULTZ
Elaborat în anii ’20 pierdea prin dependenţa clientului de sugestiile date de terapeut. Metoda Hipnozei Fracţionate a lui Oscar Vogt (1916) şi anume Auto-Hipnoza a fost percutant adoptată.
Trainingul Autogen apare ca metodă de relaxare prin exerciţii sistematice de concentrare asupra unor formule sugestive - formule inductoare). Senzaţia de greutate este consecinţa firească a relaxării musculare. Trainingul se face iniţial de câte 3 ori pe zi apoi odată pe zi. Primele efecte stabile notabile apar la 3 luni după debutul AAS.
Luthe, elevul lui Schultz introduce expresia Stare Autogenă pentru a desemna starea de conştiinţă modificată care se obţine prin concentrarea pasivă asupra senzaţiilor corporale şi asupra formulelor sugestive prin decontractarea musculară ce are ca rezultat detensionarea întregului organism. SA se declară pre-somn după Geissmann iar pentru alţii psihofiziologic particulară - extazul.
Detensionarea priveşte muscularul şi mentalul în virtutea unui tonus de repaus. Decontracţia desemnează strict relaxarea musculară fiind nu un scop ci mijlocul prin care se facilitează accesul în starea autogenă. Deconectarea Concentrativă se obţine prin relaxarea musculară progresivă, concentrarea pasivă asupra formulelor inductoare sugestive şi evocarea mentală a unor senzaţii cenestezice sau (şi) a unor imagini. Rezultă astfel
Plonjarea Introspectivă - fiinţa se caută în ea însăşi printr-o detaşare de interacţiunile directe cu realitatea şi cu implicaţiile sale.
DC apare la M. Klein ca Trăire Regresivă. În abordările persoanei centrate pe corp TR sunt considerate un vector al regăsirii amintirii sentimentelor. Această stare e diferită în raport cu modul de percepere psihanalitic sau clasic - reactualizare a unor moduri de gândire, trăire şi comportare care au fost caracteristice unei etape anterioare a dezvoltării individului. Starea de deconectare apare atunci când conştiinţa e orientată exclusiv asupra cenesteziei ori formulelor iconice sau verbale iterate în limbajul interior - starea de absorbţie internă şi cea de atenţie selectivă. Prin deconexiune persoana se traduce fără inhibiţii în exegeza hipnagogică a personalităţii.
Concentrarea Activă remite subiectului ocazia de-a se descoperi pe sine în toate categoriile existenţei - corporale / mentale / sociale.
Concentrarea Pasivă revendică amnezia cenestezică respectiv a sinelui. În CP observăm şi Abandonul Controalelor. Sistemul defensiv păstrează un control rigid al activităţii fantasmatice inconştiente - patogene - adesea manifestat printr-o tensiune musculară corporală specifică persoanelor nevrotice dar familiară şi celor anevrotice. Fantasmatica ce provoacă acest tip de defensă este în general cu temă sexuală dar poate fi şi regresivă iar atunci pe cât de vechi e nivelul regresiei cu atât mai mare va fi rezistenţa la AC. Trăirea relaxării după antrenament progresiv şi intervenţii suportive ar putea autoriza persoana să se abandoneze stării autogene chiar dacă făcând acest lucru se va reîntâlni cu fantasmele de care se teme. Persoana pasivă trebuie învăţată la a se crampona de starea autogenă pentru a nu adormi pe timpul AAS.
Sugestiile Hipnotice se enunţă prin formule ale Trainingului Autogen. Cu riscul de-a vă decepţiona trebuie să vă spun că această metodă nu este o metodă destinată inteligenţei ci se adresează fiinţei iraţionale, emoţionale şi viscerale - Avertismentul Geissmann.
Formulele iniţiale nu acţionează pe calea auto-persuasiunii ci prin concentrarea pasivă asupra lor. Limbajul accesibil părţilor inconştiente ale personalităţii cere să fie condensat la maximum în formulele cele mai semnificative posibil fiind nevoie aşadar de o anumită ritmică, repetiţie şi stereotipie.

RELAXAREA INCONTRACTIVĂ JACOBSON
Preocupat de studierea unor fenomene neuronale şi musculare lansează ipoteza că un zgomot brusc ce perturbă starea de concentrare a persoanei provoacă tresăriri involuntare datorate unui transfer de energie psihică în domeniul fizic. Această preocupare îşi avea originea în teoriile psihanalitice ale vremii şi posibil legată de fenomenul conversiei.
Ipoteza Jacobson a fost infirmată de însuşi autorul ei care peste timp şi-n urma cercetărilor a realizat că perturbările neuronale şi tresăririle involuntare erau cu atât mai puternice cu cât persoana era mai tensionată şi nu se manifestau dacă subiectul era atensionat. Via electromiografie Jacobson a observat că doar gândul referitor la un act motor amorsează în musculatura corespunzătoare strict localizate potenţiale de acţiune infime fără să apară însă mişcări vizibile. Relaxarea prin Incontractare Progresivă e aplicabilă la toţi subiecţii care fac obiectul terapiei. Relaxarea prin Incontractare Diferenţială se aplică doar anumitor persoane.
RIJ după Jacobson diferă în raport cu Antrenamentul Autogen Schultz :

absenţa Concentrării Pasive specifică AAS
dorinţa de-a elimina orice aspect terapeutic verbal considerându-se dobândirea controlului asupra diferiţilor muşchi ai corpului ca suficientă pentru a obţine efectul scontat
nu se vrea nici-o influenţă a tehnicii hipnotice sau psihanalitice
persoana recordează dispariţia Senzaţiilor Cenestezice intensă până la pierderea impresiilor legate de poziţia membrelor (AAS nu renunţă la SC)

RELAXAREA CONDIŢIONATĂ BRESLER
Yoga stipulează că respiraţia controlează fluxul Pranei în corp adică a forţei vitale cosmice. Respiraţia este una dintre cele mai sensibile funcţii somatice la variaţiile dispoziţiei afective a individului. Instalarea voluntară a stării de relaxare se trădează prin rărirea ritmului respirator şi prin fazele de inspiraţie / expiraţie. Respiraţia abdominală trebuie să domine pe cea toracică.
În starea de veghe muşchii sunt supuşi în permanenţă chiar şi-n repaus unei tensiuni ce asigură statura ori tonusul muscular. Acesta nu se reduce considerabil decât în somnul REM şi în timpul stării autogene. Scăderea tonusului muscular e asociată creşterii pragului de excitabilitate neuro-musculară.
Valenţele sedative ale metodei confirmă corelaţiile dintre tensiunea musculară şi activitatea cerebrală. Răspunsul Trofotropic endofilactic de refacere se opune celui ergotropic de creştere a metabolismului. RT denotă reacţia de emergenţă (Fight or Run!) tratată de Cannon. Se reduce activitatea Sistemului Nervos Simpatic şi apare decrementarea Arousalului. Starea de relaxare induce concentrarea activităţii psihice şi nu lentoarea iar modificările produse într-un sens opus celor provocate de stările tensionante favorizează la maximum procesele naturale de refacere.
Corpul este mediatorul relaxării psihice fiind în acelaşi timp şi primul ei beneficiar. Sinele Cenestezic pune în sinteză Schema Corporală şi Imaginea Corpului. Dolto dezvoltă ideea că IC e proiecţia imaginară şi fantasmatică a fiinţei noastre emoţionale în timp ce SC este reprezentarea şi percepţia entităţii noastre fizice.
IDul Corporal reprezintă structura globală şi sintetică a interacţiunilor psihosomatice conştiente şi inconştiente, actuale şi trecute. Altfel spus este vorba despre un ansamblu de informaţii referitoare la structurarea corpului, elemente apărute din percepţii, amintiri emoţionale, atribute arhaice ale Dialogurilor Tonico-Posturale, din fantasme sau din experienţe penibile sau agreabile precum şi din tranzacţiile senzoriale sau senzuale. Este vorba aşadar despre o entitate puternic ancorată în trecut şi în inconştientul nostru dar care participă activ la dinamica evolutivă a identităţii persoanei, la trăirea conştientă şi la dinamica noastră actuală. Este desigur într-o perpetuă mişcare de interacţiune, susceptibilă în permanenţă la modificări circumstanţiale. De remarcat faptul că vasta zonă a acestei structuri este ocultată şi fără să fie refulată în inconştient apare bastardizată ca şi consecinţă a structurii noastre.
Reinvestirea Corporală permite comunicarea facilă cu Eul Corporal din acel Dat Global Pre-Sexual şi Ireductibil al identităţii noastre. Poziţia Adoptată de Subiect şi anume pe spate duce la recircumstanţializarea contextului securizant din timpul copilăriei la sânul matern.
Mişcarea Regresivă observă Winnicott priveşte Obiectele Tranziţionale şi Fenomenele Tranziţionale. Pe parcursul primei copilării nou-născutul ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.