Psihologia sportivului de performanta - analiza a doi antrenori

Trimis la data: 2008-03-23
Materia: Psihologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.51 / 10
Downloads: 2436
Autor: Ilinca Tudor
Dimensiune: 7kb
Voturi: 112
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din punct de vedere al comportamentului, am putea spune ca unul e ā€œiluzia prostieiā€ si celalalt ā€œiluzia inteligenteiā€. Este de stiut ca un copil nu va tine niciodata partea unei persoane care il constrange sa faca unele lucruri, indiferent daca acestea sunt pentru binele sau. Am putea incerca sa definim antrenorul perfect. Astfel ar fi foarte usor sa ridicam in slavi pe unii si sa aruncam cu ā€œmocirlaā€ in altii. Dupa cum este prezentat si in curs, punctele comune ar putea fi ambitia, rabdarea, perseverenta, dorinta de afirmare.
In pricipiu, un antrenor bun este al treilea parinte, poate in multe cazuri chiar primul. De aceea majoritatea sportivilor tineri apreciaza abia mai tarziu unii antrenori pe care i-au avut, sau dimpotriva, observa lipsa de profesionalism de care au dat dovada acestia. Daca ar fi sa facem o analiza a personalitatii antrenorului X, am putea spune despre el ca este o persoana sangvina cu trasaturi colerice. Dat fiind faptul ca a fost o persoana destul de apreciata in acest sport ca jucator (volei), stia in mare masura de ce este nevoie ca sa obtii anumite performante.

O persoana autoritara si exigenta, poate dupa standardele de astazi prea exigenta, cu un caracter foarte puternic si pragmatic, cu o fire depresiva si indecisa uneori in ciuda calitatilor psihice care sunt foarte evidente. El e foarte comunicativ si protector fata de elevii sai, dar protectia sa nu-i ofera elevului calea de a evita reactiunea actiunii sale, ba chiar dimpotriva, de cele mai multe ori, pedepsele venite din partea lui sunt mult mai severe de cat s-ar considera necesar.

Este genul de persoana foarte ā€œciudataā€ din punct de vedere intelectual, sau pur si simplu e un bun pedagog care stie sa se coboare la nivelul elevilor sai. Dar din pacate un bun exemplu ca mentalitatea de teren sau gandire de teren, din punct de vedere social este dezastruoasa. In ciuda problemelor el isi ajuta atat actualii cat si fostii elevi fara cea mai mica urma de ezitare. In limbaj popular este un om ā€œde caracterā€. Despre personalitatea antrenorului Y, s-ar putea spune ca este mai degraba personalitatea unui om de afaceri nu a unui antrenor, si din pacate pentru sportul romanesc, acestia sunt majoritari. O persoana colerica, cu trasaturi sangvine, un foarte slab pedagog dar un bun demagog, de aici si ā€œiluzia inteligenteiā€ care poate fi mascata insa numai pana la o limita.

Fiind un foarte bun manipulator, el nu urmareste performanta si e foarte agresiv cu persoanele din jur: jucatorii sau cei care nu accepta aceasta stare de mediocritate. E o persoana pt care lucrurile materiale sunt net peste cele de personalitate, de caracter, lucru pe care nu il ascunde, explicandu-l chiar propriilor elevi, uitand ca poate are in grija viitori campioni. Copii risca astfel ca pe viitor sa nu stie cum sa abordeze unele situatii sau cum sa se comporte in anumite cercuri, distrugandu-si viitoarele cariere.

Daca ar fi sa facem o comparatie intre aceste doua presoane, antrenori, oameni, din punct de vedere professional, antrenorul X este clar superior antrenorului Y, dar neglijarea vietii personale, va duce la stagnarea carierei sale ca antrenor. Situatia este exact opusa in cazul antrenorului Y desi asa ar trebui sa fie normal. Vorba din folclor ā€œfa ce spune popa nu ce face poapaā€ in cazul antrenorilor nu prea se potriveste, deoarece sportivul va copia intotdeauna trasaturile antrenorului, in special personalitatea acestuia. Iar personalitatea antrenorului se va oglindi cel mai bine in perioada competitiei si anume in timpul jocului pe atitudinea sportivului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.