Psihologia transformarilor economice

Trimis la data: 2009-09-14
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 8.10 / 10
Downloads: 12
Autor: Mihaipadrian
Dimensiune: 25kb
Voturi: 16
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Utilizand informatii provenite dintr-o evaluare a veniturilor-cheltuielilor si a bunurilor,informatii provenite din interviuri in adancime si din realizarea unor focus-grupuri, sunt analizate consecintele schimbarilor post-comuniste reflectate in relatiile sociale, oportunitatile economice, evaluarea statusului si valorilor intr-un sat din nordul Albaniei.
Ipoteza este ca aparitia pietei a stimulat interesul pentru strategii economice individuale sau la nivel de gospodarie care nu au fost pe deplin compatibile cu functiile economice ale institutiilor sociale ale satului, cateva dintre acestea fiind reinfiintate dupa prabusirea comunismului.

S-a demonstrat ca puterea gospodariei, mareata in perioada comunismului, slabeste pe masura ce influenta si modernismul valorilor si pietei vestice se raspandeste. In mod similar, rolul determinant al clanului, in viata sociala si economica este in declin.

In timp ce, in mod traditional, membrii de succes ai clanului ar fi oferit celorlalti membrii slujbe, o parte din membrii din membrii de acum au inlocuit ajutorul financiar cu locuri de munca si angajand oameni din afara clanului argumentand ca acestia muncesc mai mult.

S-a aratat ca satenii au viziuni clare, consistente si precise despre schimbare, despre strategii de succes care duc la bunastare de lunga durata in tranzitie. Interesant este faptul ca bogatia nu este un determinant important al statusului. In perioada post-comunista calitatile precum inteligenta, cinstea, loialitatea si generozitatea au patruns in fata ca factori cheie determinanti de status.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.