Psihologie - sinteze pentru Bac

Trimis la data: 2009-06-16
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 7.26 / 10
Downloads: 2796
Autor: Violeta Monica Feier
Dimensiune: 19kb
Voturi: 88
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Senzatiile=procese psihice senzoriale elementare care reflecta insusiri concrete si separate ale obiectelor si fanomenelor realitatii sub forma unor imagini simple si primare,in conditiile actiunii directe a stimulilor asupra analizatorilor.
Dupa natura continutului informational, senzatiile pot fi:
-EXTEROCEPTIVE(senzatii care ne ofera informatii despre obiectele si fenomenele lumii exterioare):-senzatii vizuale,auditive,olfactive,gustative,cutanate.

-PROPIOCEPTIVE(senzatii care ne furnizeaza informatii despre propiul corp):-de echilibru(corpul sta), chinestezice(corpul se misca)

-INTEROCEPTIVE(senzatii care ne furnizeaza informatii despre mediul interior,al nostru):-Senzatii organice(se modifica ceva in structura chimica a organizmului), senzatii de durere(se produc leziuni ale organelor corpului).

Perceptiile=procese psihice senzoriale complexe care reflecta insusiri concrete si unitare ale obiectelor si fenomenelor realitatii sub forma imaginilor primare, in conditiile actiunii directe a stimulilor asupra analizatorilor.
Fazele procesului perceptiv:
-detectia („-ceva este”)
-discriminarea(„-acel ceva este un caine”)
-identificarea(„-cainele este un dalmatian”)
-interpretarea(„-cainele dalmatian este al prietenului meu George si m-a muscat acum un an cand am fost in vizita la el”)

Legile perceptiei:
1.Legea integralitatii perceptiei(se refera la faptul ca imaginea obiectului este unitara si integrala,cuprinzand atat insusirile principale, cat si pe cele de detaliu si de context)

2.Legea structuralitatii perceptive(-consta in faptul ca imaginea perceptiva este organizata ierarhic,iar explorarea eficienta a unui obiect se face urmarindu-se punctele de maxima comcentrare informationala.Astfel, insusirile cele mai importante ocupa primul plan,iar celelalte un plan secund.)

3.Legea selectivitatii perceptive(asupra omului actioneaza o multitudine de stimuli externi,foarte variati, fiind o fiinta activa,acesta selecteaza din realitate exterioara acei stimuli care sunt in legatura cu activitatea sa.

4.Legea constantzei perceptive(-constantza marimii, constantza formei,constantza culorii)

5.Legea semnificatiei(se refera la faptul ca tot ceea ce are semnificatie deosebita pt subiect este selectat cu mai mare usurinta din campul sau perceptiv)

6.Legea proiectivitatii imaginii perceptive( se refera la faptul ca neurofunctional imaginea se proiecteaza la nivel cortical, iar psihologic proiectia se realizeaza la nivelul obiectului.)

Reprezentarile=procese psihice senzoriale congnitive care reflecta insusiri concrete si caracteristice ale obiectelor si fenomenelor realitatii,sub forma imaginilor unitare dar schematice, in conditiile apsentei actiunii directe a stimulilor asupra analizatorilor.
Clasificarea reprezentarilor:
1.Dupa analizatorul dominant:-reprezentare vizuala(imi amintesc tabla..), reprezentare auditiva, olfactiva, gustativa,cutanata.

2.Dupa modul de generalizare:
-reprezentare individuala(semnificativa pt mine)
-reprezentare generala(semnificativa pt o clasa de obiecte si fenomene)

3.Dupa nivelul operatiilor implicate in formarea lor:
-imagini reproductive(-gandire-limbaj-memorie:-imi amintesc ca…)
-imagini anticipative(-gandire-limbaj-imaginatie:-,ma gandesc ca…)

PROCESE PSIHICE COGNITIVE
Gandirea= procesul psihic cognitiv complex de insemnatate centrala in reflectarea realului care prin intermediul abstractizarii si generalizarii coordonate in actiuni mentale, extrage si prelucreaza informatii despre relatiile categoriale si determinative sub forma conceptelor, judecatilor si rationamentelor.

Faptele psihice prin care se manifesta gandirea:
-sistemele operationale de nivel intelectual
-conceptele si insusirea lor prin invatare
-intelegerea
-rezolvarea de probleme
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.