Psihologie developmentala

Trimis la data: 2004-07-28
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 7.90 / 10
Downloads: 13
Autor: Vasi
Dimensiune: 82kb
Voturi: 93
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Violenţa se converteşte treptat în lege şi averea în cunoaştere. Ellen Kay numea veacul XX Secolul Copilului. Piéron observa că în momentul naşterii fiecare dintre noi reprezintă un candidat la umanitate şi ca atare o potenţialitate care va urca treptele umanizării doar sub acţiunea sinergică a factorilor educativi. Vârsta copilăriei este incontestabil mai lungă la om decât la orice altă specie
Orientarea teleomorfă apare desuetă pentru că a interpretat psihicul copilului după tiparele oferite de cel adult. Teoria Homunculus-ului în baza căreia copilul este un om la scară redusă va fi detonată şi rămasă - prin urmare - fără temei în urma intervenţiei lui J. J. Rousseau - autorul romanului Emil sau despre Educaţie - 1762. A rămas celebră şi de o înverşunată actualitate invitaţia pedagogului francez - Începeţi prin a studia mai bine pe elevii voştri căci desigur nu-i cunoaşteţi deloc.

Comenius, Rousseau, Pestalozzi şi Frőbel au amorsat prin clasicismul pedagogic tectonica responsabilă de punerea şi dispunerea în relief a Psihologiei Copilului. Metoda experimentală şi statistica prin reprezentanţii lor au asigurat şi explicat azimutul Psihologiei Vârstelor. A. Binet & Th. Simion proiectează Scara Metrică a Inteligenţei în 1909. Wallon fondează Laboratorul de Psihologie a Copilului. După opinia lui ontogenetic survine seria de crize ce restructurează izocron personalitatea individului.

Dacă Piaget e preocupat de geneza logicii, Wallon ce acordă în traficul sau curentul de opinie prioritate afectivităţii apare interesat de geneza fiinţei umane - fenomen ambasat prin inter-relaţionarea cu semenii. Psihologul francez e cel care introduce însă conceptul de Durată Concretă - ansamblul transformărilor cantitative / calitative pe care omul le itinerează brusc sau lent ca urmare a raporturilor stabilite de acesta cu ambianţa. J. Piaget e ctitorul Epistemologiei Genetice în baza căreia se abordează şi califică structurile operatorii antrenate sau manipulate pe traseul ori în pasajele evoluţiei ontogenetice a gândirii copilului.

Inteligenţa şi gândirea reprezintă operaţiile ce iau naştere prin interiorizarea unor acţiuni. Gândirea formală semnifică momentul superior de echilibrare dintre obiect şi subiect - 13 ani. Afectivitatea ocupă un loc periferic şi aceasta pentru că ea nu creează nimic intelectual. Goethe spunea că în realitate copiii reprezintă Dimineaţa Minunată a Omenirii. Gibran compara părinţii cu un arc de la care copiii sunt trimişi departe ca nişte Săgeţi Vii. Constantin Noica nota în Jurnalul Filozofic - Discipolul vine la tine să-ţi ceară. Tu trebuie să-l înveţi că nu are nimic de primit şi că trebuie să crească. Discipolul vrea să devină iederă . . . deşi trebuie să devină doar el însuşi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.