Psihologie diferentiala - macrotipologie si microtipologie

Trimis la data: 2004-05-03
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 132
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 13
Autor: Marga3reta
Dimensiune: 910kb
Voturi: 201
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Domeniul psihologiei diferenţiale este de mare interes şi se conturează ca o preocupare de prim ordin în numeroase reviste medicale şi farmaceutice, în literatură şi dramaturgie, în istoria ideilor, în estetică şi critică literară, în indexarea de biografii celebre în domeniul judiciar, în psihologie, etc., lărgindu-se aplicabilitatea. Interesul este legat de presiunea ideii de diversitate implicată în mentalitatea ştiinţifică a secolului XX, dată cu o rejecţie intelectuală pronunţată faţă de reducţionismul simplificator.
INTRODUCERE


Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu dezvoltarea primelor laboratoare de psihologie a crescut foarte mult setea de precizie şi de măsură în aspiraţiile psihologiei de a deveni o ştiinţă cu statut mai pragmatic şi mai desprins de filosofie.
Domeniul psihologiei diferenţiale este de mare interes şi se conturează ca o preocupare de prim ordin în numeroase reviste medicale şi farmaceutice, în literatură şi dramaturgie, în istoria ideilor, în estetică şi critică literară, în indexarea de biografii celebre în domeniul judiciar, în psihologie, etc., lărgindu-se aplicabilitatea. Interesul este legat de presiunea ideii de diversitate implicată în mentalitatea ştiinţifică a secolului XX, dată cu o rejecţie intelectuală pronunţată faţă de reducţionismul simplificator.
Psihologia diferenţială, mai aproape de domeniile psihodiagnozei diferenţiale pe care le-a alimentat şi implicat ca suport de validare şi impulsionare, s-a dezvoltat ca o replică faţă de individualizarea descriptivă nenuanţată a psihologiei generale care prezintă un model de om simplificat şi fără identitate. Psihologia diferenţială a implicat, folosirea activă a unei imense cantităţi de cunoştinţe psihologice efectuate prin nenumăratele investigaţii moderne, ale oamenilor de diferite feluri şi de diferite vârste. Acestea au pus pe prim plan, varietatea naturii umane. La toate acestea se adaugă interese legate de biogeneza umană şi efectele ei de diversitate.
Oricât s-ar putea evoca faptul că există ţări foarte dezvoltate şi nedezvoltate în care portretistica umană este diferită şi corespunzătoare unor perioade sociale vechi şi noi, viteza de dezvoltare a oamenilor are în zilele noastre un ritm crescut. La o privire atentă întreaga omenire se află într-o etapă fierbinte de trecere şi coordonare a dimensiunilor asimetrice ale progresului, inclusiv într-o perioadă de îmblânzire a efectelor produse de viteza progresului dar şi de neglijarea deşeurilor lui de toate felurile, inclusiv morale. Acest om al secolului XX, în finalul acestuia a făcut paşii cei mai importanţi de progres, mai curat din toate punctele de vedere. Acest om a creat progresul şi programul deschis pentru viitor, dar va trebui să cunoască toate fibrele şi caracteristicile, posibilităţile şi barajele interioare, fragilităţile şi forţele de creaţie umane. Psihologia diferenţială devine în aceste condiţii o ofertă ştiinţifică importantă de referinţe la dezvoltarea seculară umană implicată în marele Univers, inclusiv cel creat de inteligenţa şi creativitatea umană ca replică la universul, Cosmosul real, construit de marea sete umană de pătrundere în dramatismul temporal, spaţial şi existenţial cu bizara lui strălucire efemeră şi cu nenumăratele sale necunoscute.

CONOTAŢII ISTORICE. Toate mitologiile, legendele şi religiile au creat forme diferite de rezolvare a înţelegerii condiţiei umane şi a condiţiilor existenţiale faste şi nefaste. S-a conturat în acest fel ideea de determinism şi cerinţele căutării cauzalităţii implicate şi fenomenelor precise în lumea vieţii şi a diversităţii ei. Filozofii greci (dar şi cei ai Orientului îndepărtat) au făcut o largă ofertă privind problemele cosmologice, ontologice şi epistemologice ca factori determinanţi ai acestei probleme. Romanii au preluat raţionalismul şi determinismul implicat în mentalitatea Eladei. După cucerirea şi a acestei zone a Europei, romanii au creat un imperiu ce treptat a fost influenţat de ceea ce a dat filosofia antică grecească. Iar după căderea Imperiului Roman s-a constituit treptat o nouă optică ce a acceptat şi implicat latent şi filosofia grecească şi romană (mai ales aportul retoric al ultimei). Apoi explozia extinderii creştinismului cu monoteismul său (pătruns treptat de ideea trinităţii şi apoi a ierarhiei sfinţilor) a instalat un dogmatism specific ce a creat dispute grave în Bizanţ (Marile Schizme), iar la Roma a dus la creşterea puterii Bisericii catolice şi a Inchiziţiei (lupta pentru dependenţa de cele 20 de porunci).
Perioada Renaşterii a adus o revigorare a interesului faţă de om, faţă de corpul şi spiritul său (foarte diverse ambele). În timp, în scrierile unor filosofi au început să se facă diferenţe între conceptul de spirit- suflet şi psihic. Apoi s-a intensificat interesul faţă de caracteristicile diferenţiale privind oamenii, fapt posibil, oricât ar părea de bizar şi datorită artelor în Renaştere. Statui ce exprimă poziţii şi semnificaţii de conduite umane, pictură prezentând diversitatea feţei şi a gesticii, a privirii etc. au început să fie altfel privite. S-au manifestat interese crescânde pentru scrierile lui Aristofan, cele ale lui Euripide, pentru poezia şi arta antică, legendele şi creaţiile epopeice vechi. În cele ce urmează vom reconstrui aceste trasee… şi apoi influenţele lor în secolele XIX-lea şi al XX-lea.
Observaţii şi probleme psihologice au apărut în mai toate operele filosofilor din toate timpurile, profund interesaţi de natura umană şi mai ales de inteligenţă, cunoaştere şi forţele acestora condensate în problemele epistemologice. La acestea s-au adăugat cunoştinţele tuturor medicilor şi chiar ale astrologilor, care au fost interesaţi de relaţia OM- COSMOS, relaţie complementară celei privind OM- MEDIU- EREDITATE.

CARACTERISTICI DE BAZĂ ALE PSIHOLOGIEI DIFERENŢIALE. În genere putem împărţi modul de abordare a criteriilor în cadrul tipologiilor în două mari categorii. Prima ar fi a macropsihologiei diferenţiale în care am putea include tipurile diferenţiate prin implicaţiile zodiacale, fapt efectuat încă din timpuri foarte îndepărtate. Caracteristic pentru această formă de tipologii (pentru că sunt mai multe sisteme de tipologii zodiacale) este faptul că implică în mod dominant influenţele cosmice în destinul şi caracteristicile tipologice diferenţiale. Nu mediul apropiat, ci cel Cosmic, spre deosebire de tipologiile din a doua categorie care consideră structură de suport ereditatea cu o mai mare sau mai mică influenţă a mediului terestru de existenţă. Această a doua categorie de tipologii are variante numeroasă. Ar mai putea fi împărţite numeroasele tipologii existente după alte criterii, cum ar fi determinarea caracteristicilor diferenţiale, după caracteristici complexe funcţionale, cum ar fi caracterologiile cerebrofuncţionale logice sau scriptice, tipologii endocrinologice sau embriogenetice şi după implicaţia în determinările tipologice a caracteristicilor morfologice. Şi acestea s-ar împărţi nu numai în combinaţii de diferite feluri cu primele, dar şi prin combinaţii morfologice totale (întreaga structură corporală) şi parţiale, adică de implicare în structura analitică tipologică a unei părţi a corpului considerată reprezentativă, cum ar fi faţa, mâinile sau ochii. Noi vom folosi această din urmă clasificare în capitolele prin care vom prezenta tipologiile
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.