Psihologie pastorala - relatii extraconjugale - infidelitatea

Trimis la data: 2006-02-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.68 / 10
Downloads: 157
Autor: Maria Veronica
Dimensiune: 16kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In adancul sufletului toate fiintele umane cred in „marea iubire“: sa se iubeasca si sa se uneasca printr-o deplina fidelitate pentru eternitate. Cei care se hotarasc sa traiasca impreuna prin casatorie o fac cu intentia si certitudinea de a ramane fideli partenerului, de a se angaja pentru totdeauna.Casatoria, din punct de vedere istoric a aparut acum 4 000 ani cand oamenii traiau in cete, barbatii impartind frateste femeile si toate celelalte bunuri, iar din punct de vedere religios casatoria a fost randuita de Dumnezeu ca institutie familiala, ca celula a societatii fiind cea mai elementara forma de organizare, ca o prima scoala a instruirii umane, ca o forta motivata, casatoria fiind o expresie suprema a iubirii si scop al procreerii.
Legatura trupeasca in care nu se cuvine sa se urmareasca desfatarea, trebuie sa-si gaseasca locul firesc in cadrul mai larg al iubirii, pe care sotii o au unul pentru altul, infaptuind pe plan trupesc o unire asemanatoare celei pe care potrivit cuvantului Scripturii, ei devin un singur trup si un singur duh.

Iar Sf. Vasile al Anciriei spunea „atunci cand partea rationala a sufletului este prima care tine sufletele sub domnia ei, unindu-le printr-o legatura intemeiata e firesc sa fie si o unire legiuta a trupurilor in care locuiesc ele, dar atunci cand sufletele urmaresc intai altceva, iar trupurile cauta numai placerea pentru ele atunci se unesc doua suflete numai pentru a le pune in slujba patimii care le framanta, iar faptul ca sunt tarate in viiile trupului fac nelegiuta unirea trupeasca“.

O casatorie reusita formeaza intodeauna un triunghi : Dumnezeu, barbatul si femeia, dupa cum preciza dr. Cecil Myers. Cuplul format prin casatorie va fi miza unei lupte permanente intre fortele de coeziune, care tin sa consolideze legaturile si fortele de dezbinare care tind sa le rupa, fortele de coeziune sunt cele care asigura fidelitatea.

Femeia la fel ca si barbatul, unitate a fiintei in care masculinul si femininul se contopesc ca unitate a universului in care tot ceea ce era „creat“ era un tot si Geneza face referire la un trecut de unitate atunci cand Dumnezeu a savarsit procrearea lui Adam si a Evei in stare sa interationeze cu alte fiinte umane, orchestrate in mod Divin prin Legea Sa, dar cu intelepciunea Sa a facut ca toate relatiile umane sa inceapa cu un sot si o sotie.

Barbatul si femeia simte o nevoie legitima de a avea o relatie stabila si exclusiva, nevoia de securitate si de implinire care constiuie pentru cuplu un spatiu optim de inflorire atat pe plan psihologic, cat si sexual.

Este adevarat ca totul se intampla ca si cum dincolo de nevoile fiziologice fundamentale (a manca, a bea, a dormi, a face dragoste-iubire, etc.) si de cele psihologice de baza (stima de sine, recunoasterea) sau chiar mai inalte (implinirea), exista o nevoie superioara, nevoia de transecendenta, adica necesitatea de a da sens existentei si suferintelor noastre si un sens care sa depaseasca eul, cuprinzand nevoia de legatura, adica de a lega existenta noastra de aceia a altor fiinte si univers, aceasta trecere reprezinta evolutia spiritului care ar trebui sa fie scopul intregii existente umane.

Din momentul in care relatia femeii si a barbatului depaseste sentimentalismul si fiziologicul in care partenerul este mai mult decat o proiectie romantica sau un depuseu al nevoilor organice, in care acesta se releveaza ca el insusi, detinator al unei parti divine si purtator de sens, in care uniunea se realizeaza la sfarsitul separarii si accesul spre o largire a limitelor, atunci ne aflam in planul transcendentei.La acest nivel fidelitatea capata o alta dimensiune aceea de recunoastere a valorii metafizice a celuilat, ce este un respect pentru dimensiunea sacra, inerenta a intalnirii.

Daca s-a depasit inca un grad in spiritualitate si se poate ajunge la credinta intr-un Dumnezeu, se poate face de aici inainte un angajament in fata lui Dumnezeu de a ramane fidel. Astfel, spiritualitatea poate fi in acelasi timp sursa de inspiratie a unei legaturi fidele si mijlocul de a o face sa traiasca, aceste atitudini de fidelitate inspirate din transcendent sunt precum diamantele libere de orice constrangere si de orice convenienta.

Iubirea poate conduce la spiritualitatea, iar spiritualitatea poate inspira fidelitatea. Cei doi parteneri se iubesc profund, sunt fericiti, coplesiti : nu doresc pe nimeni altcineva nici in plan afectiv, nici in plan sexual.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.