Psihologie sociala aplicata

Trimis la data: 2005-06-17
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 17
Autor: Monica
Dimensiune: 29kb
Voturi: 220
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Psihologie sociala aplicata - Explicarea comportamentului propriu si al celorlalti. Perspective teoretice in explicarea comportsmentului – teorii genetice. Reprezentanti: W. Mc Dougall(1908), Lorenz (1960), Wilson (1978). T. genetice au in vedere cauzele biologice, genetice in dezvoltarea individului. Psihologie sociala aplicata
Instinctele ca baza a comportamentului.. Nu vad cauze reale, nu anticipeaza. Etichetarea, comparatia. Accentul este pus mai mult pe individ decat pe mediu. Sociobiologia se ocupa de studiul teoriilor genetice. In present are un impact relative scazut.

– teorii ale invatarii. Reprezentanti: G. Homans (1958), A Bondura (1967), J Rotter (1977). Aceste teorii se bazeaza pe comportamentul social dobandit:stimul –raspuns, imitatie si consoliadare;tema cutiei negre; schimb social.Intarirea comportamentului, interactiunea sociala. Accentul se pune pe mediu. Rezultate obtinute pe baza de imitatie si modelare. In present are un impact puternic.

– teorii cognitive. Reprez: Koffka (1935), fritz heider (1958). Abordarea fenomenologica, teoria campului, formarea impresiei, gestalt – sistem; Experienta naiva;psihologia bunului simt.Accentul este pus si pe individ si pe mediu. Rezultate in stiinta:teoria atribuirii;cunoasterea sociala. Impact puternic in present.

– teorii ale rolului social. Reprezentanti:R Linton, Merton. Mead, Parsons.Conceptele de baza sunt cele de status si rol. Anticiparea rolului, cererile de rol. Accentul este pus pe mediu. Rezultate in stiinta:autoprezentare, manipularea impresiei. In present are un impact moderat.

– teorii psihodinamice. Reprezentant: Freud, Jung, Adler, Fromm, Sullivan. Concepte de baza:factorii inconstienti, influente din copilarie, Structura psihicului. Explicarea viselor. Lapsusuri si acte ratate. Accentul este pus pe individ. Rezultate – explicarea agresivitatii, prejudecatilor.Sociabilitaea. In present are un impact minor.

Perceptia sociala in explicarea comportamentului.
1.Diferente intre modul cum ne explicam pe noi insine si pe ceilalti. Explicarea propriului comportament prin auto-perceptie, auto-prezentare, auto-justificare.(atribuirea pt evenimentele positive si negative, autoprezentarea, eficienta personala)

2.Perceptia, prezentarea celorlalti
Teorii ale atribuirii – dupa Anderson (1988) T atribuirii este cea mai imporatanta realizare din psihologia sociala.Definire: process de estimare la nivelul constiintei commune, a cauzelor comportamnetului propriu si al celorlalti. Teoria cu privire la modul in careoamenii explica comportamnetul celorlalti, prin atribuirea acestuia unor dispozitii interne sau unor situatii externe.

Fritz Heider analizeaza “psihologia bunului simt” prin care oamenii explica evenimentele din viata de zi cu zi; oamenii tind sa atribuie comportamentul cuiva,fie unor cause interne dispozitionale/ personale (caracteristici ale persoanei), fie unor cause externe circumstantionale/solutionale (conditii fizice si socioculturale in care se afla persoana).

Anderson – distinge cateva reguli logice prin care noi combinam diferite fragmente de informatie despre o persoana intr-o impresie generala.
Harold Kelley – analizeaza modul in care oamenii folosesc informatii despre”consistenta”, “diferenta” si “consens” atunci cand explica comp cuiva. In functie de raspunsul (da sau nu) la comportamentul persoanei intr-un anume fel se da o atribuire externa sau interna comportamentului.

Eroarea fundamentala de atribuire(Lee Ross 1977) – tendinta observatorilor de a subestima influentele situationale si de a supraestima influentele dispozitionale atunci cand explica comp celorlalti.

Alte erori de atribiuire:
1. Explicarea succesului si esecului – esecul propriu este atribuit cauzelor circumstantiale, iar succesul propriu, cauzelor dispozitionale; cand explicam comportamnetul celorlalti, succesul este atribuit unor circumstante situationale, iar esecul unor cause dispozitionale.
2. diferente culturale – exista modele culturale ce tind sa accentueze o atribuire dispozitionala si culture centrate pe atribuiri circumstantiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.