Psihologiile umaniste

Trimis la data: 2006-01-24
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 13
Autor: Iustin
Dimensiune: 25kb
Voturi: 434
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De la început atenţionăm că profesorul, cadrul didactic în general, nu este psiholog. Ideal ar fi ca fiecare şcoală să aibă psiholog şcolar care are definite o complexitate de activităţi şi sarcini de mare importanţă, începând de la colaborarea cu conducerea şcolii şi cu fiecare dintre cadrele didactice, precum şi activitatea sa în rândul elevilor.
Profesorul – în afara psihologului şcolar specializat sau a psihoterapeutului – nu este un psihoterapeut în sensul instituţional şi nici nu trebuie să depăşească limitele de competenţă.

Dar, în acelaşi timp, în multe privinţe el trebuie să aibă capacităţile, virtuţile unui psihoterapeut (ca şi cadru didactic), tocmai prin marea sferă de influenţare, atât ca număr de persoane (elevii, instituţia, comunitatea) cât şi ca durată (mare parte a timpului său este ocupat de activitatea profesională). Aceasta, pentru că el urmăreşte formarea, împlinirea personalităţii elevului şi o bună integrare socială a acestuia.

Psihoterapia constă în aplicarea metodică a unor tehnici psihologice determinate pentru restabilirea echilibrului afectiv al unei persoane. E cunoscut faptul că mai ales la elevi, la adolescenţi, acest echilibru afectiv este esenţial pentru că, într-un sens mai restrâns, anumite psihopatii, stări mentale patologice, se manifestă tocmai datorită deviaţiilor caracteriale (ţinând de afectivitate, voinţă), care determină conduitele antisociale, fără culpabilitate aparentă.

Noţiunea de psihopatie a fost formulată şi teoretizată mai ales de K. Schneider (1923) şi în psihologia şi psihoterapiile din America, se înrudeşte cu aceea de „personalitate antisocială”.

Însă toate metodele psihoterapeutice au o secvenţă de interacţiune cu cele de ordin educativ, deoarece:
-urmăresc susţinerea moralului, sugestia, reeducarea, chiar psihanaliza,
respectiv cunoaşterea, analizarea psihicului într-un mod sau altul, nu neapărat la nivelul de specializare al metodelor şi analizei clasice sau actuale;
-se bazează pe comunicarea dintre psihoterapeut şi bolnav;
-urmăresc scopuri asemănătoare şi anume formarea, dezvoltarea, împlinirea
personalităţii şi o cât mai bună integrare socială a subiectului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.