Psihologismul american - etapa a constituirii sociologiei ca stiinta

Trimis la data: 2010-04-11
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Ruxi Popa
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In mentalul american, preponderent pragmatic si individualist, a existat un psihologism avant la lettre concretizat in incercari sporadice, dar notabile, de abordare, din unghi explicativ, a genezei si finalitatilor conditiei umane. De aceea, prin "importarea" aparatului conceptual propriu psihologismului european, orientarea similara americana a cumulat unele particularitati care o singularizeaza in istoria sociologiei. Aceasta este ratiunea pentru care am rezervat o prelegere integrala a orientarii psihologiste din sociologia americana.
Important este faptul ca in lucrarile sale fenomenul imitatiei apare tratat, cronologic vorbind, inaintea lui G. Tarde. Plecand de la premisa ca socialul se intemeiaza pe umane, J.M.Baldwin considera ca umanul incepe odata cu trecerea individului la stadiul de personalitate. Ca proces complex si contradictoriu, trecerea de la biologic la social comporta formarea constiintei de sine sub actiunea conjugata a raporturilor sociale in care traieste individul.

Socializarea se face intr-un mediu valoric rezultat prin cumularea modelelor de comportament create de generatiile anterioare. De aceea, la inceput, societatea (si socialul ca sistem de valori) ii apar individului ca straine, contribuind la constientizarea existentei "alter-ilor". Ego si alter, prin geneza lor, raman esentialmente sociale si corelative in dinamica spatiului social global. "Omul" e mai curand un produs social,

decat o "unitate sociali", iar prin structurarea constiintei de sine ca urmare a cristalizarii unor criterii proprii de delimitare in raport cu "alter-ii" personalitatea se releva a fi o constructie sociala in dublu sens: a) la formarea sa contribuie toate raporturile sociale; b) calitatea sa este determinata de modul in care interiorizeaza si personifica valorile considerate socialmente legitime. Fenomenul de asimilare individuala a sistemului de valori socialmente constituite este denumit cu termenul de "ereditate sociala".

Prin aceasta ereditate sociala, similar informatiilor genetice in biologie, se transmite "forta de particularizare" a indivizilor care s-au remarcat prin fondul socializant cel mai inalt. Cum la baza fondului socializant existent in societate sta tot individul, inteles ca personalitate generica, rezulta ca individualul si socialul sunt dimensiuni corelative ale genezei si dinamicii structurale a societatii: individul este o creatie sociala in aceeasi masura in care societatea este un rezultat, cumulat, al creatiilor individuale.


Luand ca punct de plecare valorile, modelele actionale si cadrul normativ existent, individul se socializeaza prin imitarea acestora, dar devine personalitate prin depasirea lor, inovand in continuarea lor si dincolo de ele. Ceea ce asigura coerenta structurala societatii este aptitudinea indivizilor de a imita aceleati prescriptii actionale si modele de comportament similare.

Adaptarea la solicitarile integrative ale spatiului social explica diferentierile sociale: cei care pot contribui la "ereditatea sociala" prin preluare si transmiterea caracteristicilor mediului social alcatuiesc fondul de sanogeneza al societatii. Cei care se dovedesc "inapti" in procesul de selectie sociala raman asociali, iar la limita se gasesc cei antisociali, desemnand aria de patologie sociala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.