Psihopatii experientiale in abordarea psihoterapeutica experientiala

Trimis la data: 2009-05-24
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Moreanu Mariana
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Psihoterapeutii apartinand acestei orientari criAZtica atitudinile deterministe si defetiste ale psihoterapeutilor conservatori incepand cu F r e u d, in legatura cu personalitatea umana. Aceste atitudini considera omul ca fiind imAZplacabil determinat si supus instinctelor si conAZflictelor inconstiente reprimate care ii ghideaza intreaga existenta si devenire. Ei afirma ca aborAZdarea comportamentalista ca si cea dinamica fac din om un automat care este depersonalizat, compartimentat condus, programat si analiAZzat.
Demersul experiential reprezinta o valorificarea disponibilitatilor fiintei umane, o realizare a universalitatii sale si are drept obiectiv principal contracararea alienarii. Psihoterapia este deAZdicata depasirii experientei umane obisnuite. Astfel, F r a n k I (1966) arata ca omul este strabatut de dorinta de a gasi si de a indeplini un sens in cursul existentei sale. Obiectele terapiei sunt atat interpersonale cat si intrapersonale.

Dupa Arendsen - Hein (1974) nivelul intrapersonal se refera la descoperirea ego-ului propriu, a propriei sale individualitati, a starilor sale emotionale si a modului in care se reflecta acestea in corpul fizic. Obiectivul transpersonal al terapiei se refera ta orientarea spirituala, la orientarea omului in raport cu realitatea ultima, la unitatea omului cu universul, cu planul cosAZmic, unitate prin intermediul careia omul reuseste sa depaseasca limitele propriului sau eu, contopind u-se intr-o constiinta universala.

Psihoterapia experientialista considera omul ca pe o entitate activa, auto-afirmativa, cu un potential latent care trebuie valorificat. Se opteaza astfel mai curand pentru autoperfectionare decat pentru vindecarea unor simptome sau boli. Scopul psihoterapiei il reprezinta constientizarea maximala a propriului eu sau atingerea unui nivel superior de constiinta prin care omul sa devina constient de semnificatia lumii sale interne si externe si in acelasi timp sa fie capabil s-o construiasca. Experientialistii pun accent pe autodeterminaAZre, creativitate si autenticitatea fiintei umane, pe integrarea corpului cu mintea si spiritului omului.

Orientarea experientiala are la baza filozofia existentialista europeana preocupata de trairea si devenirea fiintei umane. La aceasta se adauga contributia filozofiilor si tehnicilor orientale de autodesavarsire. Tulburarile psihopatologice sunt privite ca exAZpresii ale scaderii potentialului uman, ca un blocaj sau ca o pierdere a legaturii cu propria sa experienta interna. Personalitatea nevrotica este o personalitate fragmentata si reprimata, reprimarea fiind privita nu ca in psihoterapia dinamica ca avand o natura eminamente instinctuala, ci ca un fenomen ontologic: pierAZderea sensului existentei si blocarea posiAZbilitatilor de manifestare ale eului.

Astfel, nevroza devine o expresie a disperarii existentiale rezultate din instrainarea eului de sine insusi si de lumea sa, iar anxietateareprezinta teama omului de a se confrunta cu propriile sale limite si cu consecintele acestora - moartea si sentimentul nimicniciei. Originile sentimentului de culpabilitate sunt in ignorarea propriilor posibilitati pentru valorificarea carora omul este unicul responsabil. Idealul psihoterapiei este crearea omului" sponAZtan, activ, creativ, autentic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.