Psihopedagogia handicapului neuromotor

Trimis la data: 2002-06-17
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 6.77 / 10
Downloads: 1203
Autor: Mateescu Veronica
Dimensiune: 17kb
Voturi: 42
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Psihopedagogia handicapului neuromotor
Handicapatul, după Robănescu, e o persoană deficientă fizic sau psihic, ca urmare a unei leziuni senzoriale sau motorii.În dicţionarul “Handicap şi readaptare”, persoana cu handicap e definită ca o persoană care prezintă un retard sau tulburări de dezvoltare de natură să-i creeze probleme adaptative în raport cu mediul socio-fizic.
Psihopedagogia handicapului neuromotor
Psihopedagogia handicapului neuromotor
Această definiţie este mai aproape de realitate; în prima, se pune semnul egal între handicap şi deficienţă. Ori, termenul de deficienţă califică orice pierdere semnificativă, orice dereglare de structură sau funcţie psihologocă, fiziologică sau anatomică rezultând în urma unei maladii, a unui accident, dereglări evolutive, etc.

Psihopedagogia handicapului neuromotor
Handicapul poate fi de natură:
Fizică
Senzorială
Psihică: -intelectuală; de caracter
Educaţională (socială, profesională)

Psihopedagogia handicapului neuromotor
Nu e de conceput o deficienţă cu o funcţie unică pierdută. Cea mai pură deficienţă fizică – pierderea unui segment de membru – produce şi un şoc psihic, putând genera complexele de inferioritate.Sechelarul encefalopatic e un deficeint motor şi adeseori psihic. El este totodată şi un deficient senzorial, dacă nu în ceea ce priveşte auzul sau vederea, totdeauna în ceea ce priveşte propriocepţia.

Infirmitatea = deficienţă fizică diagnosticată medical, ea reduce aptitudinea individului de a face faţă nevoilor curente.
Invaliditatea (incapacitatea de muncă) reprezintă aspectul medico – legal pentru infirmitate.Readaptarea (după Robănescu) = complex de măsuri medicale, educaţionale şi sociale, cu ajutorul cărora handicaparea e redusă la minimum din punct de vedere fizic, psihic şi social, în aşa fel încât handicapatul e redat unei vieţi potrivite posibilităţilor sale şi utile pentru societate.

Reeducarea = un proces ce se ocupă cu recuperarea fizică, psihică şi profesională a bolnavilor în faza acută a bolii, în perioada de convalescenţă sau după formarea de sechele.
Recuperarea funcţională e deci o sferă în cadrul noţiunii mai largi de readaptare; reeducarea reprezintă şi mai limitat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.