Psihoterapia copilului si adolescentului

Trimis la data: 2009-09-22
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.33 / 10
Downloads: 19
Autor: Florina
Dimensiune: 315kb
Voturi: 45
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Psihoterapia copilului si adolescentului
Toate funcŃiile psihologice se dezvoltă în context social: oricât de puternic ar fi motorul genetic responsabil de emergenŃa noilor abilităŃi si de tranziŃia spre noi niveluri de funcŃionare. Un potenŃial nu devine realitate dacă cel care îngrijeste copilul nu oferă sprijin, nu menŃine si nu duce mai departe eforturile copilului.
Referat despre Psihoterapia copilului si adolescentului
AsistenTa psihologica (Paul Popescu Neveanu) este ansamblul acTiunilor si masurilor acordata de catre o persoana specializata in vederea intaririi, fortificarii sau insanatosirii psihice a celui cu astfel de nevoi. In fucTie de scop asistenTa este de mai multe tipuri: primara, (de suport), secundara (consilierea), terTiara , psihoterapia), cuaternara (readaptarea si reinserTia familiala, profesionala, sociala).

AsociaTia Britanica de Consiliere: da urmatoarea accepTie termenului consiliere: “vorbim de o relaTie de consiliere atunci când o persoana (consilierul) este de acord in mod explicit sa ofere timp, atenTie si respect altei persoane (client). Scopul consilierii este de a oferi clientului sansa de a explora, de a descoperi si de a clarifica modalitaTile optime de a-si trai propria viaTa, de a avea o existenTa fericita”. IniTial, domeniul consilierii a fost identificat in mod eronat cu cel al psihoterapiei, pentru ca mai apoi sferele celor doua activitaTi sa se delimiteze net din punct de vedere teoretic. Intre cei doi termeni exista diferenTe semnificative: consilierea este o acTiune proactiva, in timp ce psihoterapia este intervenTia postfactum (de remediere, de terapie).

In momentul actual, s-a conturat clar o serie de tipuri majore de consiliere psihosociala, in funcTie de situaTie si de scopuri: consilierea individuala (tradiTionala), de grup, de familie, vocaTionala, consilierea multiculturala (cross-sultural counseling: in comunitaTile multiculturale, pentru minoritaTi etc) si consilierea educaTionala (care capata nuanTe diferite in funcTie de nivelul de scolaritate la care se raporteaza – scoala primara, secundara, liceala sau superioara).

Pe lânga rolurile generale ale unui consilier (consiliere individuala, consiliere de grup, training, consultanTa si dezvoltare organizaTionala), consilierul scolar mai este pregatit sa desfasoare activitaTi de evaluare, asistenTa in cariera, plasament, prevenire a problemelor de dezvoltare. Scopul fundamental al terapiei este asigurarea unei funcTionari optime a individului sau grupului, scop care se poate atinge prin implinirea obiectivelor consilierii:
promovarea sanataTii si a starii de bine; dezvoltare personala; prevenTie. In ceea ce priveste consilierea si orientarea persoanelor cu cerinTe educative speciale, in Romanânia domeniul nu este pe deplin conturat, pâna in acest moment nici o instituTie de invaTamânt superior neavând un program adecvat de pregatire a unui asemenea tip de specialist.

Practic, in aceste momente, specialistii in domeniul Psihopedagogiei speciale sunt abilitaTi sa ofere servicii de consiliere persoanelor cu handicap intelectual sau motor, cu probleme de auy sau de vedere, de comunicare, de comportament, de invaTare. O categorie speciala o reprezinta copiii supradotaTi – pentru care, in câteva zone ale Tarii, au fost puse la punct programe educative de excepTie, care inglobeaza si asistenTa de tip consiliere si orientare.

Consilierul va ajuta clientul sa identifice obiectivele si sa abordeze soluTiile legate de:
- autocunoastere
- comunicare
- stima de sine
- modificarea unor comportamente problematice sau patternuri dezadaptative de gandire
- ameliorarea emoTiilor negative si a consecinTelor determinate de diferite traume
- acordarea de suport
- insusirea si dezvoltarea unor strategii de adaptare
- facilitarea invaTarii unor comportamente sau abilitaTi noi
- prevenirea apariTiei unor probleme si menTinerea starii de sanatate mentala
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.