Publicitate

Trimis la data: 2010-05-23
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 7.22 / 10
Downloads: 1
Autor: Doru Nedelcov
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Definitia publicitatii
Publicitatea cuprinde toate actiunile de comunicare impersonale, platite de un sustinator (firma, organizatie, individ etc.) identificat, realizate prin intermediul mijloacelor de comunicare in masa cu scopul influentarii comportamentului tintelor vizate (consumatorilor).
1.Stabilirea obiectivelor publicitatii
Obiectivele campaniei publicitare reprezinta deci o parte din obiectivele campaniei promotionale, cu o pondere mai mare sau mai mica, in functie de rolul si pozitia publicitatii fata de celelalte componente promotionale. Obiectivul principal al publicitatii este acela de a se obtine o anumita modificare a atitudinii tintei fata de un anumit produs, pentru care se face publicitate, in sensul cumpararii acestuia.

3.Elaborarea si realizarea campaniei publicitare
Modalitatile concrete de atingere a obiectivelor propuse sunt stabilite prin intermediul strategiei publicitare.
Variante strategice (pentru detalii despre fiecare strategie vezi "Strategii Publicitare", Mercenac, Milon, Saint-Michel, Ed. Polirom 2006, pag. 135 - 166)
- strategia de creatie (copy strategy) - modelul Procter & Gamble
- strategia referentiala si demonstrativa - Ogilvy
- planul de lucru creativ - modelul Young & rubicam
- strategia spiralei - modelul BL/LB
- strategia adoptarii unei pozitii - modelul HDM
- strategia barbara - modelul CPP
- strategia esentiala, radacinile si aripile - modelul FCA

- strategia celor 3 V - modelul Robert & Partners
- contractul creativ al agentiei - McCann Erickson
- strategia star - modelul RSCG
- strategia creativa paradoxala - modelul CLM / BBDO
- strategia de fidelizare - modelul Equateur
- ROI - modelul DDB Needham
- dislocarea - modelul BDDP
- PCP - modelul Opera RLC
- Strategia creativa a agentiei Publicis

Stabilirea marimii bugetului publicitar se realizeaza tinandu-se seama de o serie de factori generali, precum :
a) Etapa din ciclul de viata in care se afla produsul pentru care urmeaza sa se faca publicitate; in cazul unui produs nou (aflat in faza de lansare) costurile sunt mai mari decat in cazul unui produs care se afla deja pe piata si este cunoscut de consumatori.

b) Cota de piata detinuta de produs; pentru un produs cu o pozitie puternica pe piata pot fi investiti mai putini bani in publicitate, decat pentru un produs care detine o cota de piata mai mica.
c) Nivelul concurentei pe piata; in cazul unei piete cu un nivel al concurentei ridicat sunt necesare fonduri mai mari pentru publicitate, decat in cazul unei piete cu un nivel al concurentei scazut.

d) Numarul de difuzari ale mesajului publicitar; pe masura cresterii numarului de difuzari ale mesajului, creste si marimea bugetului publicitar.
e) Produsele substituibile; daca numarul produselor, ce pot substitui in consum produsul pentru care se realizeaza publicitatea, este ridicat, atunci nevoia de a-l diferentia determina un efort financiar mai mare si deci nevoia unui buget publicitar mare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.