Publicitate imobiliara

Trimis la data: 2012-02-20 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Iancu Andreea - Luana Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activitatea de carte funciara a fost si este, prin excelenta, o procedura necontencioasa careia i se aplica principiile si regulile specifice acestei proceduri speciale.In acest sens, prin art.31 din Ordinul nr.633 din 13 octombrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, se statueaza in mod expres ca "activitatii de publicitate imobiliara i se aplica principiile si regulile specifice prevazute de lege, care se intregesc cu dispozitiile art.331-339 din Codul de procedura civila".

Astfel, inscrierile in cartea funciara se fac, de regula, la cererea persoanei interesate, in afara de cazurile in care se dispun din oficiu.
Totodata, prin cererile de inscriere sau radiere nu se urmareste stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana (conform art.331 Cod procedura civila) chiar daca, in conformitate cu principiul relativitatii consacrat de art.22 din

Legea nr.7/1996, republicata "inscrierea unui drept se poate efectua numai impotriva aceluia care, la inregistrarea cererii sale, era inscris ca titular al dreptului asupra caruia inscrierea urmeaza sa fie facuta sau, impotriva aceluia care, inainte de a fi inscris, si-a grevat dreptul, daca amandoua inscrierile se cer deodata".Caracterul necontencios se mentine si in aceasta situatie deoarece, cererea de inscriere se face fie in temeiul actului juridic obligational, fie in temeiul unei hotarari judecatoresti, astfel incat intre parti nu exista nici un litigiu ori, daca acesta a existat, el a fost transat deja la data formularii cererii de inscriere.

Din acest motiv, activitatea de inscriere in cartea funciara imbraca trasaturile unei veritabile proceduri necontencioase caracterizate prin absenta unui litigiu.Caracterul necontencios al activitatii de publicitate imobiliara deriva si din faptul ca incheierile prin care se solutioneaza cererile de inscriere de catre registratorul de carte funciara (functionar public si nu judecator) sunt ca natura juridica acte administrative executorii, care nu au putere de lucru judecat, nefiind pronuntate in cadrul unei proceduri administrativ-jurisdictionale.

Desi incheierea data de registrator este un act administrativ, nu este supusa controlului instantelor de contencios administrativ in conditiile Legii nr.544/2004 ci, contenciosului administrativ special, reglementat prin Legea nr.7/1996, activitatea de publicitate imobiliara fiind o activitate eminamente necontencioasa, realizata in cadrul unei proceduri administrative speciale.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art.50 din Legea nr.7/1996: "Incheierea se comunica celui care a cerut inscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum si celorlalte persoane interesate potrivit mentiunilor din cartea funciara, cu privire la imobilul in cauza, in termen de 15 zile de la pronuntarea incheierii, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data inregistrarii cererii.

Incheierea de inscriere sau de respingere poate fi atacata cu plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la biroul teritorial. Plangerea impotriva incheierii se depune la biroul teritorial si se va inscrie din oficiu in cartea funciara. Oficiul teritorial este obligat sa inainteze plangerea judecatoriei in a carei raza de competenta teritoriala se afla imobilul, insotita de dosarul incheierii si copia cartii funciare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.